5 stvari o abortusu koje svaka žena mora da zna

Jedna od tema oko koje se vodi najviše debata, a koja je još uvek veliki tabu, je abortus

  • 12

Prekid trudnoće je često predmet sporenja zakonodavaca širom sveta koji odlučuju da li žene imaju pravo da donose odluku o tome da li će roditi bebu ili ne i šta smeju da rade sa svojim telom.

5 simptoma pobačaja koje nijedna žena ne sme da ignoriše

U Srbiji se godišnje uradi oko 17.000 abortusa, što nije precizan podatak jer privatne klinike ne podnose izveštaje o broju prekida trudnoća koje obave. Zbog sve veće dostupnosti sredstava za kontracepciju, procenat abortusa nalazi se na istorijski najnižem novou do sada. U Americi 20 odsto žena imalo je abortus do 30. godine, a 30 odsto njih do 45. godine života.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ono što žene moraju da imaju na umu jeste da kada je reč o abortusima, postoje određene granice kada on sme da se uradi, a kada ne. Ukoliko se nađete u ovoj situaciji da odlučujete o tome da li ćete roditi bebu ili ne, morate da imate na umu ove stvari.

Jedna trećina abortusa događa se kod kuće

Sve veći broj žena odlučuje se za pilulu za abortus, nehiruški abortus koji se obavlja uzimanjem dva leka. Abortus se može izvršiti do 10. nedelje trudnoće, a ako se žena odluči za pilulu onda mora da bude malo ranije. Ovakva pilula kod nas može da se dobije u GAK "Narodni front" i nema je u slobodnoj prodaji.

Postupak je sledeći: žena dobije prvu pilulu i onda odlazi kući, vraća se u bolnicu nakon 36 do 48 sati da popije drugu pilulu i ostaje u Dnevnoj bolnici 4 sata u okviru kojih se desi pobačaj. I ovakav pobačaj boli, a krvarenje može da traje nekoliko dana pa i nedeljama. Nakon abortusa radi se ultrazvuk kako bi lekar bio siguran da je sve što treba izbačeno i da nije potrebna hiruška intervencija. Pilula košta 20.000 dinara i da bi je koristila bolnica mora da dobije dozvolu Ministarstva zdravlja.

Foto: Profimedia/BSIP

Nakon 10. nedelje abortus se radi u bolnici

Hiruški abortus moguć je odmah pošto vam prvi put uzostane ciklus, ali je jedina metoda koja ima efekta nakon 10. nedelje. Ukoliko je vaša trudnoća manja od 10 nedelja, lekar će koristiti vakuum uređaj kojim će "usisati" tkivo iz vaše materice i to traje 5 do 10 minuta.

Ukoliko je trudnoća "starija" pored vakuuma koristiće i druge instrumente kako bi svo tkivo bilo uklonjeno. Ovakva procedura neće vas sprečiti da ostanete trudne u budućnosti. Neke žene imaju krvarenje i grčeve nakon zahvata, a neke nemaju nikakve simptome. Većina pacijentkinja može da nastavi sa svakodnevnim aktivnostima već narednog dana.

Nakon prvog tromesečja, abortus je sve teži

U nekim zemljama lekari rade abortuse do 12. nedelje trudnoće, dok je negde zakonom zabranjeno izvoditi abortus posle 20. nedelje. Što se duže čeka na abortus to je on skuplji i teži.

Foto-ilustracija: Profimedia

Abortus nije dozvoljen u svim zemljama

Dok je kod nas zakonom dozvoljen abortus, u nekim zemljama žene se još uvek podvrgavaju nelegalnim abortusima ili su prinuđene da putuju u druge zemlje kako bi abortirale. Žene širom sveta bore se za jednakost i prava žena da sa svojim telom rade šta žele jer je ono samo njihovo. Takođe, dostupnost kontracepcije i pilule za dan posle nije svuda ista. Zakoni su negde toliko rigidni da zabranjuju ženama da koriste kontaceptivne pilule kao i pilule za dan posle.

Većina žena ne oseća krivicu niti žali zbog abortusa

Za većinu žena odluka da prekinu trudnoću je jako teška. Istraživanje pokazuje da se 95 odsto žena ne kaje što se podvrglo abortusu i kažu da je to bila ispravna odluka. Kod nekih žena se ipak javi depresija nakon abortusa, ali one moraju da znaju da nisu same, piše Womens healthmag. Neophodno je u tim situacijama potražiti pomoć i podršku lekara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    13. januar 2018 | 09:56

    Zaboravili ste 6. cinjenicu- ekspresan put u pakao na lagano krckanje u vjeki vjekov...Ubistvo nerodjenog dijeteta je jedan od najtezih grehova..

  • Wien

    13. januar 2018 | 11:08

    Beba u materici nije tijelo zene koja je nosi...neka odsijece ruku ili nogu naprimjer...svoje tijelo...a ne iscupati nezasticeno ljudsko bice...

  • Neka tamo

    14. januar 2018 | 23:20

    Dok nisam postala mama vatreno sam branila stav da svako ina pravo da donese odluku u vezi abortusa. Ali od kada je u meni oko sedme nedelje pocelo da kuca jedno srculence, novi zivot, pripadne mi muka od same pomisli na to. Zaista sada mislim da je to ubijanje deteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA