• 0

Otkriveno koliko jajnih ćelija žene izgube tokom menstruacije - a evo koliko ih ostane kada imaju 20, 30, 40 i 50 godina

Žensko telo krije mnoge tajne koje su i samim ženama nepoznate

  • 0

Ukoliko ste mislile da u toku menstrualnog ciklusa gubite jednu jajnu ćeliju – prevarile ste se.

KOLIKO SU STARI VAŠI SPERMATOZOIDI? Novi kalkulator izračunava muškarčevu plodnost, otkriva hoće li imati zdravo dete i da li mu prete 2 opasne bolesti

Tokom jednog ciklusa žena izgubi jednu jajnu ćeliju ili dve u slučaju da je postojala mogućnost blizanačke trudnoće. Greška! Izgube ih preko 1.000!

Foto: FreeDigitalPhotos.net/photostock, dream designs

U ovulaciji dolazi do otpuštanja jedne jajne ćelije koja je sazrela i može da bude oplođena. Jajna ćelija sazreva i kada dostigne zrelost biva otpuštena i spremna za oplodnju spermatozoidima. Prava istina je u tome što se mnogo više jajnih ćelija priprema na put kroz Falopijeve tube do materice, ali da samo jedna uspeva u tome. 15 do 20 folikula se aktivira, ali kako ne uspeju da sazru oni umiru u procesu koji se naziva atresija.

Usled procesa odumiranja ćelija mesečno žene izgube dodatnih 1.000 i više jajnih ćelija jer se ovaj broj razlikuje od osobe do sosobe. Ukoliko pretpostavimo da je ovako, onda dolazimo do brojke da gube 1.021 jajnu ćeliju mesečno!

Foto ilustracija: Telegraf

Za razliku od muškaraca kojima se nova sperma stalno stvara i obnavlja, jajne ćelije su brojčano ograničene. Devojčice se rađaju sa određenim brojem jajnih ćelija koje se formiraju u njihovim jajnicima dok su još u materici, a pretpostavlja se da se stvori oko 5 miliona jajnih ćelija.

Kada uđu u pubertet, sa početkom menstrualnog ciklusa one gube određeni broj jajnih ćelija.  Iako varira od žene do žene, oko 95 odsto žena ima manje od 12 odsto ukupnog broja jajnih ćelija sa 30 godina. Do 40. taj broj se smanjuje na 3 odsto, a samo na 1 od 40 do 50 godine.

Tokom ovulacije dolazi do otpuštanja jedne jajne ćelije spremne za oplodnju, a ovulaciju oseti mali broj žena jer kod većine prođe bez tegoba. Dobre vesti za žene su da je metoda zamrzavanja jajnih ćelija jako rasprostranjena i dostupna i u Srbiji. S obzirom da plodnost žena počinje da opada kada napune 25 godine, ova metoda je siguran način da sačuvate vaše jajne ćelije za kasnije kada budete želele potomstvo.

Daljinac

(Telegraf.rs/myfuturebaby.com)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima