Ostala bez oba jajnika, pa joj izrastao novi: Ova Britanka je medicinski fenomen

Radi se o sindromu ostatka jajnika koji se javlja kod jednog u milion slučajeva

  • 1

Britanka Ema Getvoldsen (36) pravi je medicinski fenomen nakon što joj je posle uklanjanja oba jajnika, izrastao novi. Njen slučaj je prvi takve vrste u Velikoj Britaniji.

Iako ima samo 11 godina, doktori su mislili da je trudna - ali u pitanju je bila najveća noćna mora njene majke

Ema je s 18 godina osetila jak bol u donjem delu trbuha, pa je utvrđeno da ima policistične jajnike i ciste zbog kojih je prošla kroz nekoliko operacija.

Februara 2013. donela je tešku odluku da joj uklone oba jajnika, ali je nakon tri godine telo zbog viskog nivoa hormona estrogena uspelo da proizvede novi jajnik zbog ostatka tkiva jednog od ranije uklonjenih. Radi se o sindromu ostatka jajnika koji se javlja kod jednog u milion slučajeva, piše Dejli Mejl.

Međutim, novoizrasli jajnik je bio potpuno funkcionalan i imao je dovod krvi zbog čega je ponovo trpela bolove koje bi ublažavala jakim lekovima, pa i morfijumom. Zbog toga je morala da ukloni i novi jajnik, ali operacija nije uspela. Kontrolni pregled tri nedelje kasnije pokazao je da je u novoizraslom jajniku velika cista, a zbog ožiljaka od učestalih operacija tkivo unutrašnjih organa je sraslo. Zbog straha od dodatnih komplikacija lekari u Batu su joj preporučili dalje lečenje u specijalizovanoj klinici u Atlanti u američkoj državi Džordžiji.

Putem interneta prikupila je 30.000 funti za lečenje u SAD-u gde su joj u septembru prošle godine uklonili jajnik i cistu.

- Da me nisu operisali verovatno ne bih doživela Božić. Još se oporavljam kod kuće i nadam se da ću se uskoro vratiti na posao. Savetujem svim ženama da traže lekarsku pomoć ako osećaju da nešto s njihovim zdravljem nije u redu - poručila je Ema.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    29. januar 2018 | 08:12

    Dozivela bi Bozic, jedino sto bi ga dozivela u bolovima,zbog nekomplikovanih cisti na jajnicima jos niko nije otisao na onaj svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA