≫ 

Da je pre 50 godina prihvaćena ova ideja - žene bi porađala posebna mašina, a bebe bi izletale pravo u mrežu

Tehnike porađanja evoluirale su tokom godina, ali još uvek se sećamo nekih bizarnih pomagala koja su korišćena

  • 5

Jedan od načina porađanja podrazumevao je upotrebu posebne centrifuge koju su 1965. godine patentirali Džordž i Šarlot Blonski iz Njujorka.

Mesec njenog porođaja može da otkrije da li će žena patiti od bolesti koja užasava sve majke

Ovaj rotirajući aparat okretao bi majku i bebu centrifugalnom silom kako bi zamenio majčin napor i uštedeo joj snagu prilikom napinjanja kod porođaja. Izumitelji su podsetili da je tokom porođaja neophodno da bebu majka velikim naporima izgura iz materice.

Foto: Google patents

-Kod primitivnih ljudi, žene su imale dobro razvijene mišiće koji su im omogućavali da dobro izdrže trudnoću i imale su sve što im je bilo neophodno za normalan i brzi porođaj. To nije slučaj sa modernim ženama koje su civilizovane i nemaju dobro razvijene mišiće o kojima smo govorili, napisali su izumitelji.

Foto: Google patents

U slučaju primene ovog aparata, majka se položi na krevet i dobro pričvrsti, a između nogu joj se stavlja posebna mreža koja će uhvatiti bebu kada ona ispadne iz materice. Majka i beba se okreću velikom brzinom kako bi sila gravitacije učinila svoje i izvukla lakše bebu iz materice. Kada beba upadne u mrežu, aparat se zaustavlja. U slučaju da ovo ne "upali" tu je i ručna kočnica.

Foto: Google patents

Njihov izum je jako skup i komplikovan, a mreža koja je predviđena da se koristi kako bi uhvatila bebu dovodi se takođe u pitanje. Blonskijevi, koji nemaju decu, oduvek su voleli decu. Na ideju su došli kada su bili u poseti zoo vrtu i videli slona koji se vrti u mestu. Čuvar im je, skroz pogrešno, rekao da to slonovi rade pre nego se porode.

Foto: Google patents

Blonskijevi su posthumno dobili Nobelovu nagradu za inženjering 1999. godine, a njihov rad je inspirisao i operu "Uređaj Blonski" koja je imala premijeru 2013. godine.

Daljinac

(M.Krstić/m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA