3 proverena leka protiv gripa po receptu naših baka: Prenose se sa kolena na koleno i ne smete ih zaboraviti

Da biste se lečili što prirodnije i ozdravili što brže, važno je da razlikujete prehladu od gripa i da tako primenite odgovarajući lek

  • 6

Sezona prehlada i gripa je pred vratima, počele su padavine, a kad za koji dan opet otopli, svuda će se razmileti bakterije i virusi. Teško da će vas i ovaj put zaobići, pa jednom vas moraju pogoditi. Da biste se lečili što prirodnije i ozdravili što brže, važno je da razlikujete prehladu od gripa i da tako primenite odgovarajući lek. A najbolji lekovi za sve boljke su oni iz bakine kuhinje.

Prehlade su po pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posledica. Kada je reč o gripu, treba biti oprezan. Grip oslabljuje telo i čini ga podložnim za ulazak bakterija što može da izazove niz komplikacija.

"Mažem grudi krastavcem i jajetom, a na rezultatima mi zavide čak i žene sa silikonima" (FOTO)

Prehladu i grip izazivaju virusi, a često je problem njihovo razlikovanje na početcima jer bolesti imaju neke zajedničke simptome, zbog čega ih je teško razlikovati.

Vrhunac prehlade događa se obično dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedelju dana. Prehlada bi trebalo da se u potpunosti povuče tri, maksimalno četiri nedelje nakon oboljenja. Grip iscrpljuje telo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedeljama, ponekad mesecima nakon pojave prvih simptoma.

via GIPHY

1. Morska so i med

Ovaj napitak je prirodna zamena za farmaceutske lekove protiv gripa, a možete ih napraviti sami čak i onda kada vas je već uhvatio grip.

Bliži nam se godišnje doba kada kosa najbrže raste - a ako uradite jednu stvar bukvalno će bujati

U 1,5 litar prokuvane vode (ohlađene do sobne temperature) dodajte 1 supenu kašiku krupne (poželjno morske) soli, sok od jednog limuna i 1 gram askorbinske kiseline. Askorbinsku kiselinu u sebi poseduje šumeća tableta ili vitamin C u prahu. Po želji napitak mozete zasladiti kašikom meda. Dobro promešajte i popijte ovaj rastvor u roku od jednog i po sata. Po potrebi ponovite jos jednom.

Pixabay

2. Slana voda

Grlo vam se često isuši tokom gripa i zato mu treba dodatna doza hidratizacije, a najbolje dejstvo ćete postići slanom vodom.

U 3 decilitra tople vode otopite kašičicu soli, grgljajte i odmah ćete osetiti olakšanje. So će pomoći tečnosti da prodre u tkivo i da se zadrži tamo.

via GIPHY

3. Rotkvica i med

Ovaj domaći lek je njabolje sredstvo u borbi protiv kašlja, bez nuspojava i teškog padanja na želudac, a mogu ga koristiti i najmlađi članovi porodice. Ukoliko nemate totkvicu, možete je zameniti crnim lukom, a priprema leka ostaje ista.

Izdubite unutrašnji deo crne rotkvice rotkvice (crnog luka), pa u izdubljeni deo sipajte med (vodite računa da će rotkvica pustiti sok i zato nemojte ispuniti rupu do samog vrha). Stavite rotkvicu u dovoljno široku šoljicu da posluži kao stalak. Ostavite da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi. Sirup ujutro sipajte u posudicu s poklopcem

Pixabay

Budući da med obogaćen sokovima iz rotkvice (ili crnog luka) nema nuspojava, možete ga piti po želji - svakih sat vremena, nakon napada kašlja i svakako pre spavanja kako biste umirili grlo.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buba

    23. februar 2018 | 23:13

    Pila caj od crnog luka sa medom...NISTA....i dalje kasljem 10 dana..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA