NE KUPUJTE JE: Flaširana voda može da sadrži opasan sastojak koji je opasan po zdravlje

Nova istraživanja otkrila su da se u flaširanoj vodi kriju neki sastojci koji su veoma opasni

  • 5

Sigurno ste u nekom trenutku pomislili kako je flaširana voda mnogo zdravija i bezbednija od one sa česme, ali naučnici su otkrili čak i kod najeminentnijih proizvođača sastojke koji mogu ozbiljno da ugroze vaše zdravlje.

Da li je opasno piti flaširanu vodu kada joj istekne rok trajanja?

Mikroplastika je pronađena kod skoro svih brendova flaširane vode širom sveta. Mikroplastične čestice se javljaju kao posledica proizvodnje kozmetike, odeće i industrijske proizvodnje.

U 93 odsto testirane vode pojavile su se ove opasne čestice. U ovom istraživanju koje se smatra najvećim u ovoj oblasti do sada, više od 250 flaša 11 različitih brendova iz celog sveta podvrgnuto je ispitivanju.

Foto: Pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija zbog toga planira da pokrene reviziju potencijalnog rizika od ispijanja vode iz plastične flaše koju proizvodi industrija vredna oko 200 miliona funti godišnje.

Od sve testirane vode samo 147 flaša je pokazalo da su negativne na bilo kakve čestice, a neke su pronađene u hiljadama testiranih flaša. Čestice koje su pronađene podrazumevale su polipropilen, polistiren, najlon i polietilen tereflat (PET), piše Mirror.

Mikroplastika je pronađena u flašioranoj vodi, pivu i hrani.

- Postajemo svesni da se mikroplastika nalazi u našoj okolini i njenom potencijalno opasnom uticaju, ali njeno prisustvo u većini zemalja nije podrobno ispitano, rekao je doktor Endru Majes čiji tim je učestvovao u ovom ispitivanju.

Testiranje koje je sprovedeno na državnom univerzitetu u Njujorku pokazalo je u proseku 10 delova plastike po litru vode, od kojih je svaki deo bio veći od ljudske dlake. Manji nedefinisani delovi pronađeni su u proseku od 314 litara tečnosti.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    15. mart 2018 | 14:30

    Pa koju vodu da pijemo? Kod mene u prigradskom naselju Beograda je stalno žuta i crna...

  • IQ

    15. mart 2018 | 18:24

    Da o ovome meni moj gazda prica vec zadnjih 5 god ubi me u pojam :-), samo staklena ambalaza je OK sve sto je u plastici nikako!

  • čarls bronson

    16. mart 2018 | 19:16

    Lično od vodà pijem samo kiselu , a flaširanu običnu vodu nikada ne bi pio , naročito posle jedne epizode "Mućki" u kojoj su braća Troter iz Londonskog vodovoda punili čuvenu Pekamsku vodicu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA