Naučnici tvrde: Deca koja redovno piju jogurt imaju manje šanse da dobiju ekcem

Svetska zdravstvena organizacija i druge vodeće grupe za ishranu, trenutno preporučuju običan, punomasni jogurt kao najbolju hranu za odojčad

  • 3

Dečiji ekcem ili atopijski dermatitis (AD) je hronično, zapaljensko oboljenje kože, a osnovne odlike su suva koža, osećaj svraba, crvenilo i perutanje. Može se pojaviti i kao zadebljanje pojedinih regija kože. Naizmenično se smenjuju periodi pogoršanja i poboljšanja bolesti. Često neko od članova porodice obolelog deteta ima bronhijalnu astmu, alergijski rinitis ili AD.

Ovo će biti najtraženija nijansa kose ovog leta - i želeće je svaka dama!

Istraživači sa Novog Zelanda tvrde da ako dete u prvoj godini života redovno konzumira jogurt ima manje šanse da oboli od ekcema. Studija, koju su vodili na Univerzitet u Otagu (Velington) i Univerzitetu u Ouklandu, pratila je 390 majki i otkrila je veliko smanjenje slučajeva ekcema kod beba koje su konzumirale jogurt pre prve godine života.

6 svakodnevnih situacija u kojima možete da doživite srčani udar

- Otkrili smo do 70 posto smanjenja ekcema i alergija u prvoj godini života kod beba koje su redovno konzumirale jogurt. Što je jogurt bio redovniji u ishrani to je smanjenje ekcema bilo veće. - kaže doktor Džulijan Krejn, vođa studije.

Tokom studije, istraživači su pitali majke o vrastama hrane koje su davale svojim bebama. Pored toga, bebe su redovno kontrolisane zbog simptoma ekcema. Kada su napunile prvu godinu, sve bebe su imale test za alergije na koži, u testiranju su otkrili da je jogurt bio veoma korisan.

Istraživači kažu da roditelji čija deca pate od ekcema, treba da uvrste više jogurta u njihovu ishranu.

- Utvrdili smo da redovna konzumacija jogurta daje snažniju zaštitu, ali ono što još ne znamo je koja je vrsta jogurta najbolja ili koliko je zaštitna. - kaže je doktor Krejn.

Foto: Pixabay.com

Istraživači takođe nisu znali da li će efekat potrajati tokom kasnijeg detinjstva.

- Ovo bi zahtevalo probni postupak u kom bi neka odojčad dobijala jogurt, a druga ne. Takav eksperiment još nije urađen. Ono što smo uspeli da otkrijemo je da je odojčad koja je unosila jogurt u organizam imala manje problema sa alergijama i ekcemima. - kaže je doktor Krejn.

Doktor Krejn napominje i da roditelji koji hrane bebe jogurtom treba da rade i druge stvari koje mogu da smanje rizik od alergija.

- Ova studija još nije pouzdana, potrebno je još mnogo istraživanja sa roditeljima i bebama koji jedu i ne jedu jogurt. - kaže doktor Krejn.

Svetska zdravstvena organizacija i druge vodeće grupe za ishranu,  trenutno preporučuju običan, punomasni jogurt kao hranu za odojčad od šest meseci pa nadalje.

Daljinac

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lila

    1. april 2018 | 16:05

    Iz vrlo pouzdanog primera mogu da kažem da ta njihova teorija tek treba da se dokaže. Lično poznajem osobu koja od najranijeg detinjstva pa do danas baš redovno konzumira jogurt ali problem sa ekcemom je prisutan. Njegov intezitet zavisi od : stresa,godišnjeg doba i dodira sa hemijskim sredstvima,izmedju ostalog. Mislim da je ovo više reklama za jogurt ( čije probiotičke kulture koriste našem organizmu) nego potencijalni lek protiv ekcema.

  • Nina

    2. april 2018 | 20:04

    Moj sin Ima ekcem od rodjenja ja njemu Sam kirsitila prasak za ves ,sampon itd. bez parfema i hemikalija i Jogurt pije svaki Dan i ekcem je Isti ... tako da Nije tacno

  • Gordana

    5. april 2018 | 05:56

    Netačno. Svi mlečni proizvodi dovode do pogoršanja bolesti, pa čak i do njenog nastajanja. Ukidanjem mlečnih proizvoda, alergije se povlače. Govorim iz iskustva. Nemojte verovati svemu što naučnici napišu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA