≫ 

Evo kada je svrab u grudima bezazlen, a kada je vreme da posetite lekara

Grudi su jedan od najosetljivijih delova tela

  • 0

S obzirom da u grudima imamo dosta nervnih završetaka, svaka iritacija može da izazove svrab i da izazove strah i paniku da nešto nije u redu sa našim zdravljem.

5 razloga zašto mogu da vas svrbe bradavice na grudima

Ginekolog doktorka Alisa Dvek kaže da joj se pacijenti stalno javljaju sa svrabom u grudima, a da je najčešće uzrok tome neka iritacija.

Foto: Pixabay.com/Obratite pažnju na vaše grudi

- To može da bude zbog materijala od koga je napravljen novi grudnjak, novi sapun za kupanje ili neka nova krema za telo koju ste počeli da koristite. Nekada je svrab praćen i osipom, rekla je ona.

Veliku iritaciju izazivaju sportski grudnjaci jer skupljaju mnogo znoja, pa ako vaš grudnjak ne otpušta znoj može da iritira kožu grudi i da dovede do svraba. Ovo nije samo ograničeno na sportske grudnjake. Ovo se odnosi i na druge grudnjake koje morate redovno da perete koliko god padali u iskušenje da ih nosite svakog dana.

Ukoliko je neka spoljašnja iritacija u pitanju onda ćete osetiti svrab na obe dojke jer verovatno dolazi od nečega što je u kontaktu sa njima. Probajte onda da operete grudnjak, promenite sapun ili mleko za telo, a ako se svrab i osip ne povuku obratite se dermatologu koji će utvrditi da nije svrab posledica psorijaze ili ekcema. Svakako, neka oboljenja koja zahvataju druge delove tela mogu da se prenesu i na grudi.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER/ Crvenilo i otok su alarm da nešto nije u redu

Možda niste znali, ali gljivična infekcija nije samo moguća u vagini već može lako da se proširi i na grudi. Ovo je česta pojava kod žena koje doje, a simptom je svrab koji je obično praćen oštrim bolom u grudima.

Skoro nikada nije simptom raka. Doktorka Tereza Bevers iz Centra za prevenciju raka u Hjustonu, kaže da ne samo da je svrab retko kada simptom, već je redak simptom retkog oblika raka koji se zove inflamatorni rak dojke.

- Kada je koža razvučena ili upaljena zbog ovog oblika raka, jedna od reakcija tela je da proizvodi svrab. Ne treba brinuti zbog svraba ako nije praćen crvenilom i otokom, rekla je ona.

Foto: Pixabay.com/ Često je uzrok svraba bezazlen, ali valja biti siguran

Svrab može da izaziva i takozvana Pagetova bolest, a žene koje su sklone i imaju ove bolesti u porodici moraju da idu redovno na pregled, piše cosmopolitan.com. Redovnim pregledom možete da spasete svoj ezdravlje jer se u okviru preventivnog pregleda mogu otkriti sve promene na dojkama. Bolest koaj je otkrivena rano je skoro uvek izlečiva.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA