≫ 

Čovek sa tri lica - zbog bolesti je ostao bez kože lica i ušiju, zamenili su mu svu krv, a sada izgleda 20 godina mlađe

Često čujemo za transplataciju organa, ali je transplatacija lica nešto nesvakidašnje

  • 0

Francuz Žerom Amon je prva osoba na svetu kojoj je dva puta transplantirano lice, a njega francuski mediji nazivaju "čovekom sa tri lica".

Lozinke su prošlost: Sve više kompanija koristi biometrijske podatke za identifikaciju zaposlenih

Početkom godine podvrgnut je operaciji kada je dobio treće lice. Operacija je trajala od ranog prepodneva do jutra sledećeg dana u jednoj od kllinika u Parizu. Pre ove procedure zamenjena mu je celokupna krv kako bi doktori eliminisali antitela zbog kojih je njegovo telo odbacilo lice koje mu je prvoditno transplantirano.

Foto: Pixabay.com/Nakon prve transplatacije njegovo telo je odbacilo lice koje mu je presađeno.

Prvi put je u medicini urađena transplatacija lica dva puta jednom pacijentu što je dokazalo da je ovakva procedura moguća. Mnoge transplatacije organa ne uspeju jer telo odbacuje novi organ posle nekog vremena. Sada znamo da je moguće uraditi ponovo operaciju kada pacijent odbaci transplant.

Prva ovakva operacija urađena je u Francuskoj 2005. godine, a 2010. kada je imao 30 godina Žerom je drugi put otisao na operaciju lica. On ima genetsko stanje koje deformiše njegovo lice tumorima, a prvi put je dobio lice donora koji je bio star 63 godine.

Sa bilo kojom transplatacijom postoji rizik da imuni sistem prepozna novi organ kao strano telo i odbaci ga, ali lekovu koji potiskuju imunitet mogu to da spreče. Sada njegovo telo prihvata novo lice. 2015. godine Žerom se razboleo i lekar mu je prepisao lek koji se nije dobro složio sa lekovima protiv odbacivanja organa i u 2016. godini pojavili su se prvi znaci odbacivanja, piše businessinsider.com. Od novembra 2017. godine tkivo na njegovom licu počelo je da odumire i moralo je da bude uklonjeno.

Foto: Profimedia/Hoxton/Drugi put je podvrgnut transplataciji i dobio je lice mlađeg donora.

Kada je bio u takvom stanju lekari su ga opisali kao "hodajući mrtvac" jer nije imao uši, kapke, kožu na licu, skoro da nije mogao da čuje, a nije mogao da priča i jede.

-Kada nemate kožu onda dobijate infekcije. Razmatrali smo mogućnost ponovnog odbacivanja, rekao je doktor Lantieri koji je pratio stanje Žeroma.

Zahvaljujući novom donoru, lice je postalo dostupno za transplataciju. Nakon višemesečne pripreme, sve je bilo spremno jer je lice moralo da odgovara njegovoj lobanji, ali to će se srediti vremenom. Za sada, on se oseća dobro, a zbog toga što je sada donor lica bio mlađi on se oseća kao da se podmladio nekoliko decenija.

- Ja imam 43 godine, a donor je imao 22. Podmladio sam se 20 godina, izjavio je on.

VIDEO: Zavisna od plastičnih operacija, ova žena je dizajnirala svoju vaginu

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA