≫ 

Šta osećamo 24 sata pred smrt? Ovako izgleda kraj života

Ovaj fenomen događa se u trenutku kada osoba nije u mogućnosti da guta...

  • 6

Fenomen smrti intrigira naučnike već vekovima, a šta se događa u tom trenutku pokušavaju i dalje da otkriju. Smrt je neizbežna i upravo zato se trudimo se da o njoj ne razmišljamo. Ali, da li znamo šta se događa pre nego što osoba umre i može li se taj trenutak prepoznati?

Šta muškarci zapravo vide kada bulje u ženske grudi - 5 naučnih objašnjenja

Jedan stručnjak je rekao da je samrtni ropac znak sigurne smrti koja nekoga čeka tokom sledeća 23 sata, piše "New York Post". Ovaj fenomen događa se u trenutku kada osoba nije u mogućnosti da guta.

Foto-ilustracija:Profimedia / Naučnici pokušavaju da otkriju kako izgleda kraj života

Osoba kojoj je smrt blizu disaće drugačije, a taj jedinstveni zvuk deo je tog fenomena, kaže doktor Danijel Murel, sa američkog Univerziteta u Alabami. Iako je zvuk stravičan, lekari uveravaju da osoba ne oseća nikakav bol. U takvim slučajevima medicinsko osoblje može da pomogne i ublaži pacijentovu muku okrećući ga na bok da mu se oslobode disajni putevi.

5 razloga zašto oženjeni muškarci varaju čak i kad vole svoju ženu

Ostali znakovi koji ukazuju na brzu smrt su: zbunjenost, učestalo zevanje kako bi se došlo do više kiseonika, gubitak svesti i ponovno vraćanje, inkontinencija, promena telesnog mirisa, uznemirenost, tamne modrice, ljuštenje kože.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis / Naučnici pokušavaju da otkriju kako izgleda kraj života

Prošle godine neurolog doktor Kameron Šo je otkrio šta se događa 30 sekundi pre nego što neko umre. Kaže da već u prvih 10 do 20 sekundi gubimo osećaj za sebe, izgubi se osećaj za humor, mogućnost razmišljanja. Tvrdi da i stvarno postoji svetlo na kraju tunela, ali to ne znači nužno da i postoji život nakon smrti.

- Znamo da se taj fenomen događa u trenutku kada mozak više ne prima kiseonik. - naglasio je Šo. Dodaje da će osoba u tom trenutku i stvarno razmišljati o svom životu i nekim uspomenama i učiniće mu se kao da mu život leti pred očima. A sva vantelesna iskustva nisu stvarna, već je to samo trik našeg mozga, naglašava Šo.

Daljinac

(Telegraf.rs / express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    22. april 2018 | 17:47

    Moj otac je umro u 77.godini, a dva i po meseca pred smrt nosio je sa pijace u rukama po desetak kilograma. Sutradan je prilično iznenada sa bratom, koji je živeo sa roditeljima, otišao da obiđe rodno mesto, grobove svojih roditelja i sestara, a kada se posle dva dana vratio bio je veoma raspoložen, smejao se, i šalio . Sutradan oko podne majka me zove i kaže da otac ne može da ustane iz kreveta i bio je nepokretan do smrti sledećih desetak sedmica . Čovek jak kao stena nestao je preko noći . Da li je to osetio kada se odlučio za put u rodni kraj ? Inače uvek je govorio da je najbolje "umreti u cipelama", a eto dočekao je da umre u pelenama .

  • ljubica

    23. april 2018 | 08:27

    neznam kako ce doci sudnji dan.radila sam 35god i sa 55morala sam u penziju.od 1991 umirem .volim da zivim ali ne ovako.kada sve platim ne ostaje mi za lekove.trpim bolove nemam ni za zube da izlecim ni za oci koske bole me.a vi pitate kako se covek oseca pre smrtti.smrt je za nekoga odmor od ovakvog zivota.

  • blade

    22. april 2018 | 17:29

    Morbidna tema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA