≫ 

Ovo je najprljaviji deo vašeg auta - a nije ni kvaka ni volan

Ženama je važnije da autobobili budu čisti iznutra, dok se muškarci koncetrišu samo na čišćenje njegove spoljašnjosti

  • 0

Automobil je idealno mesto za razmnožavanje i razvoj bakterija i klica, ali koji deo njegove unutrašnjosti je najprljaviji? U novom istraživanju, naučnici su uzeli 20 briseva iz unutrašnjosti kola i testirali in na najčešće bakterije, a rezultati bi vas možda mogli iznenaditi.

Testiranja su pokazala da volan (koji najviše dodirujete) ima najmanje bakterija, i da je to zapravo najčistiji predmet u čitavim kolima, dok je gepek (odnosno skladištni prostor) koji se koristi za prenos kućnih ljubimaca najprljaviji. Ostala područja sa mnogo bakterija su prostor za noge na strani vozača, pojas za vezivanje i ručna kočnica.

Tajni lek za opekotine od sunca krije se u vašem frižideru

Ovaj eksperiment je sprovela auto-prodavnica "Motorpoint", koja je specijalizovana za prodaju novih i polovnih automobila, tako da su imali iskustva sa odvratnim unutrašnjostima vozila. Iznenađujuće je da je studija pokazala koliko loše čišćenje i održavanje automobila može biti štetno po vaše zdravlje i po zdravlje vaših putnika.

Testiranje je rađeno na automobilu za iznajmljivanje, osim svakodnevne upotrebe taj automobil se koristio i za prevoz dece i prevoz kućnih ljubimaca. Istraživači su pažljivo uzeli briseve sa 20 mesta, koristeći Petrijeve posude punjene agarima, a po uzimanju briseva sve posude su zapečećene kako bi se izbegla kontaminacija.

Domaći ili kupovni - koji sladoledi su zdraviji, a koje nipošto ne smete da dajete deci?

Pet dana pre analize i upoređivanja, uzorci su ostavljeni da razvijaju bakterije. Rezultati pokazuju da je automobilski prtljag bio područje sa najviše bakterija, a to je uglavnom posledica putovanja sa kućnim ljubimcima. Ispitivanje uzoraka je takođe otkrilo da držač za čaše, unutrašnjost vrata i dugme za podešavanje jačine zvuka imaju mnogo buđi i prljavštine.

Iznenađujuće je da su tri najčistija područja, odnosno ona koja su imala najmanje bakterija zapravo ona koje vozači najčešće dodiruju. To je uključivalo i retrovizor, obruč volana i menjač - od kojih se očekivalo da će biti na prvim mestima.

Foto: Pixabay.com / Najčistiji delovi autobonila su retrovizor, obruč volana i menjač

Iz "Motorpointa" kažu da rezultati ne bi bili toliko odvratni da se vlasnici drže strožijeg režima čišćenja. Prema anketi od 1.050 vlasnika automobila, vozači, u proseku, deset puta godišnje čiste unutrašnjost automobila, što je otprilike jednom na svakih pet nedelja.

Uzimajući u obzir da je 94 procenta vozača reklo da jedu i piju u vozilima, a da 58 procenata njih koristi automobil za prevoz kućnih ljubimaca, dolazi se do toga da vozači ne čiste dovoljno svoje automobile.

- Rezultati su pokazali da možda treba češće čistiti naše automobile. Mnogi vozači jedu ili piju u svom vozilu, voze malu decu ili kućne ljubimce. Da bismo izbegli neželjene efekte po zdravlje, preporučujemo ljudima da redovno peru vozila - kako unutra tako i spolja. - rekla je Alison Viterli, direktor marketinga u "Motorpoint-u".

Šokantno, ali je jedan od 10 ispitanika rekao da unutrašnjost svog automobila čisti samo dva puta godišnje ili ređe.Kada je reč o mišljenju o učestalosti čišćenja automobila, tipično je bio podeljen rod, sa muškarcima koji su se više usredsredili na sjajnu spoljašnjost, dok su žene bile manje spremne da sede u prljavoj unutrašnjosti.

VIDEO: Da li prdež može  da produži život

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA