≫ 

Prava istina o soji: Da li je zaista zdrava ili izaziva rak?

O soji često slušamo kontradiktorne priče i više ne znamo kome i u šta da verujemo

  • 4

Postoji neograničeno mnogo mitova o soji koji dolaze od ljudi koji su se opredelili za zdravu hranu na bazi biljaka, ali ima i onih koji ističu da je ova vrsta namirnice čak i otrovna za naš ogranizam, pa ne možemo da se ne zapitamo – kome verovati?

15 namirnica koje OTKLANJAJU BOL bolje od lekova

Sve od sojinog mleka pa do tofu sira, ova vrsta hrane nije više rezervisana samo za Aziju već se može nabaviti i u supermarketima širom sveta. Zrna soje, najviše se gaje od svih vrsta mahunarki, smatraju se krucijalnom namirnicom u ishrani vegetarijanaca i vegana, a koriste se u različitim jelima i na različite načine. Ali, kao i sa većinom namirnica, ne postoji 100 odsto tačan odgovor da li je ona zdrava ili ne.

Sojino mleko i tofu se široko koriste Foto: Profimedia/Alamy

Kako bi ukazala na važnost soje, nutricionista Rianon Lambert razbija velike mitove vezane za ovu super namirnicu. Prva stvar koju treba da zapamtimo jeste da je soja veoma dobar izvor proteina, a zrna soje su poznata kao kompletni protein.

- Za razliku od drugih proteinskih biljaka, soja sadrži amino kiseline koje su važne za naše telo, a koje ne može telo samo da proizvede. Šolja kuvane soje sadrži oko 22 grama proteina, skoro kao i servirani stek, napisala je ona.

Ona se osvrnula i na mit o tome kako muškarci ne bi smeli da jedu soju kako im ne bi porasle grudi. Ovo prema njenim rečima nije istina.

Burgeri od soje su preukusni i zdravi Foto: Pixabay.com

- Soja sadrži nula estrogena i ima nula dokaza da soja može da poremeti polni razvoj ili da smanji nivo testosterona, objasnila je.

Soja sadrži fitoestrogen koji blokira neželjena dejstva povećanja estrogena u telu i pomaže uspostavljanju balansa estrogena i progesterona. Fitoestrogeni su hormoni iz biljaka koji se mogu naći i u zrnu kafe, jabukama, ječmu, sočivu, pirinču, šargarepama i pivu. Odličan su antioksidant i pomažu u zaštiti tela od brojnih bolesti.

Druga kleveta koja prati soju jeste da ona izaziva rak.

Popularan je i soja sos Foto: Pixabay.com

- Zabuna da li soja dovodi ili ne do pojave raka rezultat je sposobnosti soje da imitira estrogen u telu, a neki oblici raka rastu u prisustvu estrogena. U poređenju sa Amerikom, azijske zemlje imaju manju stopu obolelih od raka dojke, raka prostate i kardiovaskularnih bolesti, kao i lomljenje kostiju, a soja se ovde najviše upotrebljava, istakla je.

Dodala je da ne trebate opsesivno da koristite sojine proizvode ako vam se ne dopadaju, ali ih nemojte ni izbacivati samo zato što se brinete da mogu negativno da deluju na vaše zdravlje.

Објава коју дели RHIANNON LAMBERT BSc MSc ANutr (@rhitrition) дана

 

- Cene ovih proizvoda su veoma pristupačne. Reč je o hranljivoj namirnici, koja je uz to i veoma ukusna i pomaže nam da obogatimo našu ishranu proteinima usled izbegavanja namirnica životinjskog porekla. Za svaku studiju koja pokazuje štetnost upotrebe soje, postoji studija koja govori u njenu korist. Sve je stvar u količini namirnica koje konzumirate, zaključila je.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    31. maj 2018 | 11:09

    Volim soju lici mi na meso

  • Zorica

    31. maj 2018 | 11:08

    Soja nije zdrava jos ako je modifikovana

  • Renata

    30. maj 2018 | 16:51

    Znam za osobu king ja je Costa koristila soju u ishrani i dobila rak pankteasa. Ali mozda zato sto je preterivala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA