≫ 

Najgora stvar koju ljuta papričica može da uradi vašem organizmu uopšte nije naivna

Ako se toliko zaljutite da osećate užarene efekte ljute papričice, obavezno jedite mlečne proizvode, kao što su pavlaka i sladoled

  • 3

Prošlog meseca, svet je obleteo tekst o slučaju 34-godišnjeg čoveka koji je primljen u hitnu pomoć u Njujorku sa ogromnom glavoboljom, koja može biti znak cerebralne hemoragije. Njeni simptomi uključuju izlivanje krvi u mozak i intenzivan bol glave i vrata. Kod ovog pacijenta se bol javio na takmičenju na kom je jeo ljutu papriku.

Paprika koju je taj čovek pojeo se zove "Carolina Reaper" i nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda za najljuću čili papričicu na svetu. Na sreću, ovakva reakcija na ljuto je retka.

- Rizik je minimalan. - kaže dr Pol Rozin, profesor psihologije na Univerzitetu u Pensilvaniji koji je specijalizovan za kuhinju.

Rozin je proučavao jedinstvenu privlačnost čili paprika još od ranih osamdesetih. Štetni efekat konzumacije ljutih paprika nije detaljno istražen, pa je on odlučio da se detaljnije pozabavi tim pitanjem.

- Neke osobe koje jedu ljute paprike dožive zapaljenje digestivnog trakta zbog začinskog opterećenja sa kojim ne mogu da upravlju. Međutim, ukoliko bi čili papričice bile toliko štetne, ne bi se koristile u kuhinjama mnogih kultura koje ih koriste. - kaže Rozin.

Ričard Nas, specijalista za uho, grlo i nos i klinički saradnik na Medicinskom fakultetu u Njujorku, kaže da efekti paprike na telo mogu biti neprijatni, ali da su obično privremeni.

- Možda osećate raspad mucosalne podloge (digestivnog sistema) i refluksa kiseline koji dolazi do grla, ali ovakvi problemi se mogu tretirati pomoću lekova i blagom ishranom. Dobro je jesti piletinu i pirinač za ublažavanje tih simptoma. - kaže Nas.

Noa Čemberg, kuvar i osnivač prodavnice ljutih sosova "Heatonist" , preporučuje mlečne proizvode, kao što su pavlaka i sladoled, za one koji osećaju užarene efekte nakon konzumiranja začinjene hrane. Kapsaicin (jedinjenje koje daje ljutinu)  je rastvorljiv u lipidima koje sadrže mlečni proivodi.

Foto: Pixabay.com / Ako se zaljutite jedite mlečne proizvode, kao što su pavlaka i sladoled

Pa, šta je onda najgore što vam se može desiti kad jedete ljute papričice?

Većina loših efekata ljutih papričica se može rešiti u nekoliko malih koraka. Ipak, s vremena na vreme dolazi i do nekih neobičnih incidenata, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

CT skeniranje čoveka sa bolovima u glavi je pokazalo znakove reverzibilnog sindroma cerebralne vazokonstrikcije, retkog stanja koje je rezultat naglog širenja krvnih sudova koji vode krv u mozak i izazivaju velike glavobolje. Lekari su pomenutog pacijenta pustili nekoliko dana nakon lečenja i praćenja simptoma, a zaključili su da je uzrok njegove glavobolje bila reakcija na ljutu papriku.

"Karolina Reaper", vrsta paprike koju je pojeo, ima prosečnu ljutinu od 1,6 miliona skovil jedinica (skovil - mera ljutine), mada neke paprike mogu imati  i 2,2 miliona ovih jedinica. Skala na kojoj se meri skovil uključuje koncentraciju kapsaicina, iritanta u papričicama koji papričicama daje određenu ljutinu. Za poređenje, "serano paprika" ima 10.000 do 20.000 skovila i "halapenjo" od 2.500 do 10.000 skovila.

Ovakvi slučajevi kada ljudi imaju jake reakcije na ljute paprike su retki, ali postoji razlog zašto čili paprika može dovesti organizam u ozbiljno stanje i zašto može biti neprijatna. Kapsaicin se vezuje za određene receptore bola u nosu, ustima i na koži. Znojenje, crvenilo kože i lučenje pljuvačke koje sledi papričicama je deo sistema kojim telo odbacuje štetne toksina.

Iako studije koje proučavaju ljute paprike nisu završene, stručnjaci kažu da ekstremne telesne reakcije, mogu biti rezultat samo ekstremnog unosa kapsaicina.

- Obično je telesna reakcija na papriku ono što izaziva štetu. - kaže Rozin.

Foto: Pixabay.com / Ekstremne telesne reakcije na ljute papričice, mogu biti rezultat samo ekstremnog unosa kapsaicina

Zašto jedemo hranu koja nam bukvalno izaziva bol?

- Na početku, se čini opasnim i možda će potrajati neko vreme da se prilagodimo ljutini, to zavisi od našeg tela. Ali čak iako je čovek svestan da ga paprika neće povrediti, nastavlja da je jede zbog uzbuđenja. - kaže Rozin.

Najljuće papričice se vraćaju u modu 

Najcenjenije dugo-kultivisane paprike uključujući "Ghost pepper" i "Trinidad moruga scorpion" sadrže oko 1 milion skovil jedinica. Nakon njih je nastala "Ed Currie Pucker Butt Pepper Co" sa 1,6 miliona skovil jedinica. Sve ove paprike su neko vreme držale Ginisov rekord da bi bile zamenjene novim i jačim vrstama.

2017. godine, Majk Smit, farmer u Severnom Velsu, je stvorio papriku koju je nazvao "Dragon's Breath", a istraživači na Univerzitetu Notingem kažu da ova papričica dostiže 2,5 miliona skovila. Smit kaže da je ova papričica potencijalno smrtonosna za jelo, ali da bi mogla da bude korisna u medicini.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs / Izvor: lifehacker.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    31. maj 2018 | 21:24

    Nema gore nego kada izlazi

  • Поповић Младен

    13. oktobar 2018 | 20:38

    Поштовани ратоборци и љубитељи љуте, Најбољи лек да спасете уста и језик, често сам га користио, је багремов мед или мед од сунцокрета. Чим се ољутите одмах узмите пуну кафену кашичицу правог, густог, меда. Трљајте језиком усну дупљу(уста) све док се не истопи. Можете то поновити још једном са мање меда. Воду не смете пити. И то је све. Након десет до двадесет секунди"жар" нестаје. Будите опрезни када дајете сув мед малој, уплаканој деци, која вриште. Њима дајете мед по мало и непрекидно и пратите да ли су растопила мед у устима. Узимање сувог шећера, уместо меда, не помаже- по томе се може препознати и да ли је мед прави или се ради о неком сирупу. Срдачан поздрав и добро здравље, Младен Поповић gradiuinflaciji ~ gradi danas za sutra

  • Slobodan

    30. maj 2020 | 12:54

    Ljuta papricica je veoma zdrava. Osecaj, koji imamo kad je jedemo nam budi telo i krece bolji krvotok, ciscenje celog tela. Moze se desiti i da se pojave indikatori, koji ukazuju na promenu na bolje, ali ce mnogi da se uplase i odu lekaru. Jednostavno, ljuta paprika je najzdravija biljka na svetu i ona cisti sve pred sobom i stvara uslove za zdrav zivot. Zdravom coveku nece ni malo zasmetati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA