≫ 

Ovu vrstu hleba ne smete da jedete za doručak jer usporava metabolizam

Doručak je najvažniji obrok tokom dana, ali samo ako ga jedete kako valja

  • 0

Način ishrane ima glavnu ulogu u tome koliko dobro funkcioniše vaš metabolizam. Metabolizam je brzina kojom vaše telo sagoreva hranu, odnosno koliko je brzo pretvara u energiju ili mast. Kada telo napunite hranom bez hranljivih materija, postoji veća šansa za povećanje telesne mase.

Najgora stvar koju ljuta papričica može da uradi vašem organizmu uopšte nije naivna

Zato počnimo sa doručkom.

Zaista, doručak je najvažniji obrok tokom dana, ali samo ako ga jedete ispravno. Čak i ako ujutru ne osećate glad, vašem telu je potrebna hrana. Nekoliko sati od buđenja, vaš organizam zahteva zdrav doručak, koji će vas držati sitim do ručka.

- Postoji jedan tip hrane koji sabotira vaše zdravlje, ako je jedete za doručak. To nije hranljiva hrana, sadrži kalorije, predstavlja se kao zdrava, što je često krivac za neopaženo povećanje telesne mase. - kaže Džena Amos, dijetetičar.

Foto: Pixabay.com

Da li i vi jedete pšenični tost hleb za doručak? Velika greška.

Svi mi volimo hleb. Ali, on nas neće držati sitima onoliko dugo koliko mi to mislimo, jer je on u svojoj osnovi "prazan i vazdušast", a njegovi tragovi su vidiljivi u obliku suvišnog sala na celom telu. Ne radi se samo o proždiranju ukusne, hrskave korice tostiranog hleba. Hleb u bilo koje doba dana, naročito za doručak, povećava sklonost ka gojenju.

- Rafinisana pšenica, koja je belo brašno, ne sadrži hranljive sastojke i ostavlja telo gladnijim nego što to u početku osećate. Verovatno mislite da izbegavanjem belog brašna jedete samo zdrave stvari, ali ni to nije tačno. Vreme je da počnete da obraćate pažnju na etikete koje stoje na hrani koju kupujete. - kaže dr. Marsel Ars, naturopatski lekar.

Očigledno je da beli tost hleb nije zdrav. Ali, isto važi i za žitarice, vafle i bilo koja druga zrna koja izgledaju kao da su cela zrna pšenica. Ništa nije zdravo ako ima manje od 4 grama vlakana. Samo zato što je neka hrana opisana kao "od celog zrna pšenice " ili "od sedam zrna" ne znači da je dobra za vas. Svaka hrana u kojoj se navodi "pšenično brašno" ili "obogaćeno brašno" je čista mast koja podiže vašu telesnu masu.

- Ovi prazni kalorijski ugljeni hidrati će izazvati to da se vaš sledeći obrok skladišti i pretvara u masti. Zatim dolazi do neuravnoteženosti šećera koji dovodi do želje za više šećera, pojačane žeđi i zadržavanja vode.-  kaže dr. Ars.

Foto: Pixabay.com

Kako onda stvarno treba da izgleda zdrav doručak?

- Izaberite hranu koja je bogata proteinima i vlakanima sa umerenim sadržajem masti i bez dodatnog šećera. Očigledno mnogi od nas ne dobijaju dovoljno vlakna, što nas ostavlja sa osećajem gladi i dovodi do prežderavanja. - kaže dr. Amos.

- Mlečni proivodi mogu vas duže držati sitima, naročito jer sadrže visoke nivoe proteina i nimalo šećera što ne dovodi do energetskih uspona i padova. -  kaže Amos.

Kada doručkujete, važno je i da vodite računa o veličini porcija.

- Čak i zdrave namirnice, ako jedete u velikoj količini, mogu podstaći doručak. Kalorije se i dalje računaju, čak i kada dolaze iz  zdravih izvora hrane kao što su avokado i orah. - kaže dr. Amos.

Ako jedete samo jednu vrstu hrane, onda vam nedostaje niz hranljivih sastojaka. Najbolji način da ih nadoknadite je da jedete različite vrste hrane u odgovarajućim količinama.

Idealan jutarnji doručak za doktorku Amos se sastoji od šolje jogurta, 1 kašike oraha ili nesoljenog maslaca i 1 šolje jagodičastog ili bobičastog voća. Sve to stavite u blender, pa dodajte led i mleko sa niskim sadržajem masti i dobili ste zdrav, prenosivi doručak.

Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: shefinds.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA