≫ 

Nalazi se u pasti za zube i 2.000 drugih proizvoda - a jedna je od najotrovnih hemikalija koja izaziva rak!

Opasnost nas vreba na svakom koraku, a toga nismo ni svesni

  • 3

Triklosan je hemikalija koja je odlična protiv mikroba i ima je u hiljadama proizvoda koje svakodnevno koristimo: sapunu za ruke, pasti za zube, gelu za tuširanje, sredstvu za pranje sudova, pa čak i u nekim igračkama.

Da li bi trebalo pokvasiti četkicu za zube pre stavljanja paste? Zubar razbija dilemu

Ova supstanca može da bude rizična po zdravlje i da dovede do upale u stomaku koja može da rezultira rakom creva promenom nivoa i sastava mikroba koji se već nalaze u našim crevima.

Pasta za zube može da bude opasna po naše zdravlje Foto: www.pixabay.com

Istraživanje u kome je ovo objašnjeno, ističe da je triklosan jedan od najčešće korišćenih sredstava u borbi protiv mikroba, a ima je u preko 2.000 različitih proizvoda. U istraživanju vezanom za nacionalno zdravlje i ishranu otkrieno je da 75 odsto od uzetih uzoraka urina sadrži triklosan.

U istraživanju koje je obavljeno na Univerzitetu Masačusets, naučnici su otkrili da ova hemikalija dovodi do zapaljenja creva. Upala dovodi do krvarenja iz rektuma, dijareje, bola u stomaku, abdominalnog spazma i rasta tumora. Veruje se da je on štetan zato što ubija bakterije pa čak i one koje su poželjne i korisne u našim crevima.

Ove hemikalije ima i u gelu za tuširanje. Foto: Pixabay.com

Miševi koji su korišćeni u eksperimentu i bili izloženi hemikaliji, imali su promenu mikroba u crevima i smanjen nivo takozvanih dobrih bakterija. Naš svakodnevni život i navike direktno utiču na naše zdravlje, pa često ne obraćamo pažnju šta i kako od hemijskih sredstava korstimo. Neophodno je da se u ovoj oblasti sprovedu dodatna istraživanja kako bi se ispitao uticaj triklosana i koliko ozbiljne probleme on može da izazove.

(Telegraf.rs/sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA