≫ 

Nova terapija protiv raka pokazala znatnu uspešnost u lečenju ove opasne bolesti kod ljudi

Ovo istraživanje predstavlja revoluciju u medicini, ali je potrebno još mnogo testiranja na pacijentima

  • 0

Juče su istraživači sa Floride saopštili da je kod žene sa uznapredovalim tumorom dojke primećeno poboljšanje, nakon što je lečena novom terapijom u kojoj su lekari koristili njene imune ćelije. Poboljšanja su primećena i kod jednog pacijenta sa smrtonosnim rakom jetre i kod rugog sa uznapredovalim rakom debelog creva.

U ljudskom telu postoji drugi mozak, nalazi se na prilično nezgodnom mestu i utiče na veoma važnu stvar

Ta tri pacijenta je lečio tim lekara u "Nacionalnom institutu za rak" na čelu sa Stivenom Rozenbergom, pionirom imunoterapije, koji je načelnik operativne hirurgije. Za svakog pacijenta, tim je sekvencirao genome tumora da bi pronašao mutacije, a zatim su testirali imune ćelije izvučene iz karcinoma da bi identifikovali koje od njih mogu prepoznati nedostatke.

Šta bi se desilo da ćutite godinu dana, da se klonirate ili da svi živimo po 100 godina? Ovo su odgovori na sva pitanja o kojima razmišljate

Te ćelije su se razmnožile u milijarde u laboratoriji, a zatim su transplanitirane nazad u pacijente, gde su napale tumore. Rozenberg je naglasio da je pristup, pod nazivom "usvojena ćelijska terapija", eksperimentalni i da nekoliko drugih pacijenata koji su dobili isti tretman nisu pozitivno odgovorili na njega.

Foto: ABC/Chasing life/Promo / Pristup, pod nazivom "usvojena ćelijska terapija" je eksperimentalni i ne odgovaraju svi pacijenti na njega

Rozenberg je još rekao da tri slučaja ukazuju na potencijalni "plan" za ciljanje širokog spektra naprednih tumora unutrašnjih organa, uključujući želudac, jednjak i jajnike. Ovakve maligne bolesti predstavljaju većinu od 600.000 smrtnih slučajeva koji se javljaju u Sjedinjenim Američim Državama.

- Pristup se oslanja na mutacije, a ne na tip raka. Samo mutacije koje izazivaju rak mogu biti Ahilova peta.- rekao je Rozenberg.

Pomenuti slučaj raka dojke se pojavio štampi u ponedeljak u "Prirodnoj medicini", a ostala dva slučaja su opisana u naučnim časopisima 2014. i 2016. godine.

Najnoviji slučaj uključuje Džudi Perkins (52), koja je imala mastektomiju nakon što joj je 2003. godine dijagnostifikovan rak dojke u ranom stadijumu. Deceniju kasnije rak se proširio i na druge delove njenog tela; ona je prošla više tretmana, koji su na kraju propali. Slučajan sastanak sa vrhunskim naučnikom iz NCI-a je doveo do toga da 2015. godine započne eksperimentalno lečenje imunim ćelijama.

Jedan od njenih tumora koji je uklonjen hirurški, je imao 62 različite mutacije. Istraživači su uklonili imune ćelije iz maligne mase tumor-infiltriranih limfocita, ili TIL-a i pronašli ćelije kojima su ciljali četiri od 62 defekta. Zatim su proširili njihov broj u desetine milijardi. Perkins je prvo dobila hemoterapiju, a zatim infuziju imunih ćelija.

Foto-ilustracija: Profimedia / Terapija se sastoji od hemoterapije, kojoj sledi infuzija imunih ćelija

Pet meseci kasnije, njeno skeniranje je pokazalo da se rak nije vratio. Ali, eksperimenti kod jednog pacijenta, ili čak na malom broju njih, ne dokazuju da će tretman biti efikasan i kod drugih. Rozenbergov tim je u poslednje četiri godine lečio više od 40 pacijenata sa zajedničkim tumorima koristeći visoko personalizovanu TIL-ovu terapiju; većina je ušla u probni test sa veoma ograničenim očekivanim trajanjem života, a oko 15 procenata njih je na neki način odgovorilo na terapiju.

- Ti odgovori variraju, "potpuni odgovor" za koji nije potreban dalji tretman, je izuzetak. - rekla je Stefani Gof, lekar u timu.

Istraživači pokušavaju da pronađu načine kako da postignu konzistentnije ishode. Ipak, otkrića u tri pojedinačna slučaja koja su sada prijavljena predstavljaju važan napredak. Dok imunološka terapija koristi pacijentima sa uznapredovalim melanomom, rakom pluća i nekim drugim malignitetima sa velikim brojem mutacija, ona generalno nije bila efikasan protiv raka koji počinje u nekim oblicima organa - nazvanim epitelnim karcinomima - i imaju manje mutacija.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia / Imunološka terapija koristi pacijentima sa uznapredovalim melanomom, rakom pluća i drugim malignitetima

Džudi Perkins se nada da je izlečena, a to je reč koju je skoro uplašena da izgovori jer zna da bi se rak "mogao vratiti sutra". Ona je vrlo svesna toga da većina pacijenata sa metastatskim rakom dojke nije toliko srećna i da eksperimentalni pristupi mogu dovesti do velikih rizika.

Dženis Saterfild iz Južne Karoline je kontaktirala Perkinsa nakon što je pročitala članak o lećčenju NCI-om. Saterfild je započela lečenje, ali je nažalost, preminula 2016. godine. Ona je razvila komplikacije usled terapije i preminula nekoliko meseci kasnije.

- Možda je izgubila život, ali se nadam da će neko drugi dobiti novu priliku kad ovaj metod bude dovoljno istražen. - rekao je njen suprug Skot Saterfild.

(Telegraf.rs / Izvor: sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA