≫ 

Prost test krvi može da otkrije bolujete li od raka

Obećavajuća istraživanja pokazuju da se rak može otkriti na jako lak način

  • 0
Testiranje na HIV, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd Foto: Milena Đorđević

Prostim testom krvi naučnici bi mogli da uoče različite tipove raka u ranim fazama, a ovaj test je poznat kao "tečna biopsija" i otkriva do 10 različitih tipova raka sa velikom preciznošću.

Umorni ste non-stop? Mršavite? Sve vas boli? ODMAH idite kod lekara, možda je STVARNO nešto STRAŠNO!

Doktor Erik Klein sa Tausing instituta za rak klinike u Klivlendu vodio je istraživanje. Mnoge vrste rakova detektovane su u već uznapredovalim fazama kada je tretman mnogo teži i šanse za izlečenje male. Neinvazivni DNK test još uvek nije spreman za primenu u praksi, ali test neće moći da detektuje rak u ranoj fazi pre nego se simptomi ispolje i kada su tretmani efikasniji. Ovi testovi mogu da postanu deo univerzalnog skrining procesa koji se odnosi na rak.

Prostim testom može da se utvrdi da li pacijent boluje od raka Foto: Profimedia.com

Istraživanje je obuhvatilo 1.627 učesnika, od kojih 749 nije imalo rak, a 878 su imali neki oblik raka koji je tek otkriven i nije lečen. Test krvi obuhvata tri različita testa i osetljiv je na 10 različitih oblika raka uključujući rak pankreasa, jajnika, pluća i ezopegealni rak.

Test je sa najvećom verovatnoćom otkrivao rak jajnika i to sa 90 odsto preciznosti, odmah za njim rak jetre i žučne kese, ali i rak pankreasa sa 80 odsto verovatnoće. To što je test osetljiv na rak pankreasa naročito obećava jer je rak pankreasa teško otkriti pre nego dođe u fazu kada ne može da se operiše.

Rak glave kao i rak pluća su detektovani sa najmanje preciznosti i to 56 i 59 odsto, ali rezultati su obećavajući. Sposobnost da se detektuje rak u ranoj fazi može da spase mnogo života. Kada se rak otkrije u ranoj fazi šanse za izlečenje su tri puta veće.

Tumor glave se teško otkriva Foto-ilustracija: Profimedia

Potrebno je da se obavi još dosta istraživanja kako bi ovaj test počeo da se koristi u praksi, a naučnici su optimistični i ističu da će ovaj test postati svakodnevica za 5 do 10 godina. Nučnici rade na tome da "tečna biopsija" postane široko primenljiva.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/edition.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA