≫ 

Sve što žene moraju da znaju o bolesti koja ubija više od raka - a svaka je izložena riziku

Čak i ako nemate simptome ne znači da niste izloženi riziku

  • 0

Nekad je neznanje blagoslov, ali kada su u pitanju srčana oboljenja onda to definitivno nije slučaj jer morate da prepoznate simptome i potražite pomoć na vreme.

11 stvari koje nikako ne smete da radite kad "guglate" svoje simptome

Mali procenat žena zna da su srčana oboljenja najveći krivac za smrtnost kod žena, a većina žena čak i ne zna da prepozna simptome srčanog oboljenja. Nije samo infarkt srčani problem, tu su i zapušene arterije, a problemi mogu da se spreče u 80 odsto slučajeva. Za to je potrebna zdrava ishrana, redovno vežbanje i odustajanje od cigareta. Zbog toga trebate da znate sledeće kako biste sprečili da vam srčani problem ugrozi život.

Redovnim kontrolama možete da izbegnete probleme Foto: Pixabay.com

Srčana oboljenja ubiju više žena nego svi oblici raka zajedno

Jedna od četiri žena umre od srčanog oboljenja, dok rak dojke ubije jednu od 30. Ova oboljenja ne diskriminišu pa podjednako ugrožavaju žene na svim kontinentima, svih uzrasta i rasa. Mali broj žena je dovoljno informisan o srčanim oboljenjima.

Devet od 10 žena su u riziku da obole

Skriveni problemi sa srcem, pilule za kontracepciju, loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost doprinose razvoju srčanih oboljenja kod žena, a 90 odsto ukupnog broja žena ima bar jedan od navedenihri zika. Ipak, infarkt mogu da dožive i žene koje se ne nalaze u rizičnoj kategoriji. Čak 48 odsto žena u mlađem dobu i bez srčanih smetnji, imaju znake arteroskleroze koja je prvi znak kardiovaskularne bolesti.

Kako biste utvrdile da li ste izložene riziku, proverite obim vašeg struka i kukova. Žene koje imaju obim kukova približan obimu struka imaju veće šanse za srčana oboljenja od ostalih.

Rutinski pregledi treba da počnu u 20-im godinama

Sa sistematskim pregledima treba početi još u 20-im godinama Foto: Profimedia.com

Čak 60 odsto žena savetovano je da počnu sa pregledima u 30-im, što je potpuno pogrešno.

Simptomi se teško prepoznaju kod žena

Kod muškaraca simptomi su bol ili pritisak u levom delu grudi, ponekad se pružaju duž ruke ili čak do vilice. Simptomi kod žena su mnogo blaži, poput umora, mučnine, gubitak daha, loše varenje, bol u leđima ili vilici.

Slučajni prolaznici će retko kad ukazati prvu pomoć ženama

Podaci pokazuju da 45 odsto muškaraca primi pomoć od prolaznika za razliku od 39 odsto žena. Zbog toga što se prva pomoć ukazuje pritiskom na grudi, većina ljudi se nađe u dilemi da li treba da ukažu pomoć ženama ili da ipak čekaju.

Ne morate da dajete veštačko disanje usta na usta tokom pružanja prve pomoći

Prvu pomoć možete da date i bez veštačkog disanja usta na usta Foto: Telegraf

Evo kako se izvodi ovaj zahvat oživljavanja bez veštačkog disanja usta na usta:

- proverite da li osoba daje znake života, jer neko ko ima infarkt možda neće moći da diše ili se pomera, a ponekad i poplavi;

- zovite Hitnu pomoć;

- počnite kompresiju rukama, pritiskajte jako i brzo u centru grudnog koša i pritisnite oko 120 puta u minutu.

To što ste fit ne znači da niste izloženi riziku od srčanih oboljenja

Mit je da infarkt ne pogađa žene koje redovno vežbaju. Prejedanje i dugo sedenje povećavaju rizik, a možete da budete i mršavi i da imate visok loš holesterol na šta utiče sve od navika u ishrani do pušenja.

Čak i ako nemate simptome izloženi ste riziku

Štitna žlezda može da vam poremeti hormone i ugrozi zdravlje srca Foto-ilustracija: Profimedia.com

Čak 64 odsto žena koje umru iznenada od srčanih problema, nisu imale simptome bolesti. To je možda zbog toga što često za vrtoglavicu krivimo naglo ustajanje, za gubitak daha nedovoljnu fizičku kondiciju, a za umor neprospavanu noć. Žene moraju da obrate pažnju na sve.

Kontrola hormona je veoma važna

Estrogen štiti srce i sprečava srčana oboljenja što ukazuje da rizik od oboljenja raste kod žena koje su u menopauzi. Hormoni štitne žlezde mogu da dovedu do povećanja holesterola i da oštete srce. Testirajte hormone i pratite situaciju kako biste znali u kolikom ste riziku.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA