Čaj sa sobom nosi samo velike stvari

Prema nekim receptima čaj je savršena fuzija čaja, voća i aromatičnog bilja

  • 2

Čaj je užitak koji ljudi svakodnevno konzumiraju na svim stranama sveta. Topli ili hladni napitak raznovrsnog ukusa uz koji se opuštamo i koji nam daje snagu iz dana u dan.

Danas je ispijanje čaja postao trend i kultura življenja. Čaj je tradicija, hedonizam, uživanje, trenuci sreće, ali i jedna burna istorija koja je počela 5000 godina pre nove ere. Koliko je čaj važan bio za čovečanstvo svedoči i događaj koji je bio povod jednoj od najpoznatijih svetskih revolucija.

Decembra 1773. godine odigrao se jedan od najoriginalnijih protesta u istoriji – Bostonska čajanka. Nezadovoljna visokim uvoznim carinama i britanskom kolonijalnom vlašću, grupa američkih kolonista, maskirana u Indijance, u bostonskoj luci pobacala je u more sanduke čaja sa jednog britanskog broda. Akcija je trajala do kasno u noć i izvedena efikasno, temeljno i brzo. Sinovi slobode prerušeni u Mohavk indijance, su napustili protestno okupljanje i zaputili se do pristaništa.

Foto: Pixabay

Sanduci sa čajem su izneseni na palubu, otvoreni i čaj je izbačen preko palube. Do zore, 45 tona čaja vrednog oko 10 hiljada funti je izbačeno u vode Bostonske luke. More je nanosilo čaj na obale oko Bostona nedeljama koje su usledile. Bostonska čajanka je bila jedan od povoda koji je doveo do Američke revolucije, a sve je počelo čajem.

Foto: Pixabay

Čovek je oduvek tragao za najboljim ukusom čaja. Prema nekim receptima čaj je savršena fuzija čaja, voća i aromatičnog bilja. Nema boljeg načina da ostanete u "kontaktu sa samim sobom", ali i da se povežete sa prirodom! I ne pije se samo kada smo bolesni. Baš naprotiv, ispijanje čaja je čist hedonizam. Istražiti ga, prava je avantura i čulni doživljaj. Čaj je napitak sa karakterom, svaki je drugačiji u zavisnosti od toga gde se uzgaja i kako se priprema. Pripremanje, posluživanje i ispijanje čaja slovi za umetnost.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irena

    12. jun 2018 | 13:40

    Svako jutro pocinjem sa soljicom caja,pravo uzivanje.Omiljeni su mi Caj za lordove, Dablin krim i Burbon vanila,to su mesavine crnog,tzv.engleskog caja.Kupujem ih u Kuci caja,imaju veliki izbor,probajte

  • Ccc

    13. jun 2018 | 03:23

    Moj kolega kuva naj čaj .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA