≫ 

Nećete ih više ni pomirisati: 10 najnezdravijih namirnica koje jedemo u Srbiji, a prave haos u organizmu

Zima bez turšije je u našoj zemlji nezamisliva, ali ona nikako nije zdrava

  • 9

Hrana može biti opasna po vaše zdravlje, a ako se setite svog detinjstva, prisetićete se i kako vas roditelji teraju da jedete određene namirnice koje vam možda i nisu bile baš "po ukusu". Možda bi baš tih namirnica trebalo i sada da se držite, jer mnogo toga što vam se čini zdravo, zapravo u sebi krije tokisne koji mogu biti fatalni po život.

Posledice mogu biti kobne po život: Evo kako da znate da li vas je ujeo krpelj, stršljen ili mrav

Na Internetu se nalazi mnogo operčnih informacija o tome šta je zdravo, a šta nije. Baš zato je sajt "Eat This, Not That!" napravio listu najnezdravijih namirnica na svetu, koje bi trebalo da izbegavate u širokom luku.

5 trikova sa kafom koji stvarno pale (VIDEO)

1. Mleko za kafu

Nezdravi sastojci: Transmasne kiseline, šećer, veštačke boje

Problem sa mlekom za kafu? U njemu nema mleka! Mnogi brendovi pakuju hidrogenizovanu soju i ulje od pamuka, a ta paklena kombinacija može da smanji nivo pamćenja kod odraslih. Mleko za kafu može da poveća rizik od srčanih oboljenja, zbog čega je FDA (Svetska zdravstvena organizacija) najavila da će zabraniti neke od tih sastojaka u 2018. godini.

Ako volite da pijete kafu sa mlekom, mnogo je bolje da u nju dodate kravlje mleko ili mleko na biljnoj bazi.

Foto: Pixabay.com / U kafu dodajte kravlje mleko ili mleko na biljnoj bazi

2. Dijetalni gazirani sokovi

Nezdravi sastojci: veštačka boja karamele, bisfenol A (BPA), aspartam

Sastojci koji se nalaze u svim dijetetskim gaziranim napitcima su jako štetni za organizam. Skoro svi popularni dijetalni gazirani sokovi sadrže aspartam, a to je veštački zaslađivač koji podiže nivoe glukoze, preopterećuje jetru i izaziva povećano stvaranje masti. I to nije sve, supstanca nazvana 4-MEI koja je nađena u karamelnoj boji gaziranih sokova se povezuje sa povećanjem stope kancerogenih i benignih tumora kod pacova.

Ako volite da pijete sokove, bolje je da pijete one koji se cede od voća. Ako volite ukus gaziranog i balončiča na nepcima, bolje je da pijete kiselu vodu.

Foto-ilustracija: Profimedia / Umesto dijetalnih gaziranih sokova, pijte sokove od voća

3. Ušećerene cerealije (ovsene kaše, musli...)

Nezdravi sastojci: butilovani hidroksitoluen (BHT), butilovani hidroksanizol (BHA), rafinisani ugljeni hidrati, šećer

Većina zaslađenih cerealija sadrži mnogo šećera, pa iako mislite da ste pojeli nešto zdravo, pojeli ste "čist šećer". Unos previše belih stvari može dovesti do gojaznosti, što često izaziva i druge zdravstvene probleme kao što su dijabetes i bolesti srca. Mnoge žitarice se pakuju sa više šećera da bi bile ukusnije, a količina tog šećera može biti veća nego u slatkišima.

Ako volite da jedete ceralije bolje ih kupujte bez dodataka, pa ih pomešajte sa suvim voćem, tako dobijte svoju kombinaciju za koju ste sigurni da nema veštčkih šećera.

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Većina zaslađenih cerealija sadrži mnogo šećera

4.  Zamrznute namirnice (povrće, meso, riba, testo, gotova jela)

Nezdravi sastojci: natrijum, trans masti

Zamrzavane hrane je sjajan način da se produži njihov rok trajanja, ali zamrznute namirnice koje kupujete sadrže mnogo konzervanasa.

Umesto toga kupujte sveže namirnice u skladu sa godišnjim dobima, možda nećete moći da jedete svo povrće tokom zime, ali nećete unositi toksine u organizam. Ako imate zamrzivač, namirnice možete zamrzavati sami, tako ćete biti sigurni da one nemaju konzervanse i toksine.

Foto-ilustracija: Profimedia / Zamrznute namirnice koje kupujete sadrže mnogo konzervanasa

5. Roštilj (pljeskavice, ćevapi, kobasice, piletina...)

Nezdravi sastojci: visoka temperatura

Grilovanje je odlično, ali morate paziti koliko dugo pečete meso. Prepečeno meso otpušta supstance koje se nazivaju heterociklični amini ili HCA, a razvijaju se  kada kreatin, šećeri i aminokiseline u mesu reaguju na visokim temperaturama. Nekoliko studija objavljenih u časopisu "Nutrition and Cancer" je povezalo HCA sa povećanim rizikom od kolorektalnog karcinoma, karcinoma pankreasa i prostate.

Ako volite roštilj, uvek ga dobro začinite pre pečenja! Dodavanje začina bogatih antioksidansima kao što je na primer ruzmarin smanjuje proizvodnju HCA do 90 procenata. Dok pečete meso, smanjite temperaturu, jer sagorelo meso sadrži veće koncentracije HCA.

Foto: Pixabay.com / Grilovanje je odlično, ali morate paziti koliko dugo pečete meso

5. Gotovo testo (za pice, za kolače, lisnata testa)

Nezdravi sastojci: Trans masti

Gotova testa se proizvode sa trans mastima koje oštećuju srce u vidu delimično hidrogenizovanog sojinog ulja.

Umesto gotovih testa pravite sveža, jer u njih možete stavljati masnoće koje vam odgovaraju (ulje, puter...).

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Gotova testa se proizvode sa trans mastima koje oštećuju srce

6. Smeđi pirinač

Nezdravi sastojci: Arsen

Uprkos nebrojenim zdravstvenim prednostima smeđeg pirinča, razlog zbog kog je i dalje beli pirinač bolja opcija je nivo arsena. Nedavne analize koje je sprovela američka Uprava za hranu i lekove je otkrila da se arsen nalazi u smeđem pirinču i to u ogromnim količinama. Ne samo da je arsen poznat kao kancerogen, već je dugotrajna izloženost visokim nivoima arsena povezana sa trovanjem, višim stopama raka kože, bešike i pluća, kao i sa bolestima srca. S obzirom da se arsen zadržava na površini pirinča, on ostaje na opnama koje se skidaju sa belog pirinča, zbog čega je on daleko zdraviji. Razlika u nivoima arsena dolazi samo zbog načina proizvidnje, smeđi pirinač se ne ljušti, a belom se skida spoljašnja opna.

Češće birajte beli pirinač, on je jednako zdrav kao i smeđi.

Foto: Pixabay.com / Beli pirinač sadrži manje količine arsena

7. Dijetalni sladoled

Nezdravi sastojci: Polisorbat 80

Kada se zbog smanjenja broja kalorija izgubi kremasta struktura, proizvođači se okreću hemijskim materijama kako bi nadoknadili nedostatak ukusa i teksture. Jedan aditiv, posnatiji kao polisorbat 80 (P80), pomaže da dijetetski sladoledi dobiju kremastu teksturu i duži rok trajanja, ali šteti vašem zdravlju. Studija Gruzijakog državnog univerziteta, objavljena 2016. godine je otkrila da ovaj sintetički emulgator pravi idealne uslove za razvoj ćelija raka debelog creva i može da izazove metabolički sindrom.

Iako mislite da je dijetalni sladoled bolji po vašu liniju, bolje izaberite nedojetalnu varijantu. Ako pazite na kalorije, pojedite manju količinu.

Foto: Pixabay.com / Dijetalni sladoledi sadrže hemijska jedinjenja koja popravljaju ukus

8. Kockice za supe, čorbe, bujone i gotove supe

Nezdravi sastojci: Palmino ulje, boja karamele, žuta boja 5, žuta boja 6

Ko još danas ne koristi ove magične sastojke da ubrza pripremu ručka? Ali, palmino ulje, boja karamele, žuta boja sa oznakama 5 i 6 su samo neki od uznemirujućih sastojaka koji se nalaze u ovim namirnicama. Što se tiče palminog ulja, meta-analiza objavljena u "Journal of Nutrition" je pokazala da ova specifična mast značajno povećava nivo lipoproteina niske gustine (LDL) odnosno lošeg holesterola, u poređenju sa biljnim uljima sa zasićenim mastima. Boja karamele i veštačkih sredstava za bojenje mogu imati štetne efekte na aktivnost i pažnju kod dece, a mogu povećati i rizik za dobijanje kancera.

Ako volite dobru i čorbastu hranu, kuvajte je od svežih namirnica. Od povrća i mesa možete napraviti šta god želite, a ukus poboljšajte začinima.

Foto: Profimedia / Kockice za supe i bujone povećavaju nivo hoolesterola

9. Flaširana voda

Nezdravi sastojci: BPA (bisfenol-A)

BPA je jedan od strašnih toksina koji se skriva u posudama za pakovanje hrane i vode, a nalazi se u skoro svim plastičnim ambalažama. Prema studiji objavljenoj u časopisu za "Kliničku, eksperimentalnu i reproduktivu medicinu", hronično unošenje ove hemikalije može dovesti do različitih hormonskih promena, uključujući preuranjeni pubertet, gojaznost i povećane stope reproduktivnih karcinoma.

Umesto flaširane vode koja se nalazi u plastičnim flašicama, trudite se pijete onu koja se pakuje u staklene flašice.

Foto: Profimedia/Alamy / Izbegavajte vodu u plastičnim flašicama, umesto njih pijte vodu iz staklenih flašica

10. Kiseli krastavćići

Nezdravi sastojci: polisorbat 80, žuta boja 5, natrijum benzoat

Zima bez turšije je u našoj zemlji nezamisliva, ali ona nikako nije zdrava. Pogotovo, ako je kupujete već pripremljenu, jer ona sadrži brojne konzervanse. Iako su, na primer, krastavci prirodno zelene boje, mnogi proizvođaći u njih dodaju žutu boju sa oznakom 5, koja je jako toksična. To samo povećava štetnost kiselih krastavčića.

Umesto kisele turšije jedite sveže salate, koje uvek možete da učiniti kiselim tako što ćete u njih dodati limunov sok ili sirće.

Foto: Pixabay.com / Umesto kisele turšije jedite sveže salate

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    14. jun 2018 | 13:33

    A šta da jedem? Travu?

  • Johnny Repp

    14. jun 2018 | 18:46

    Po tim vašim nezdravim namirnicama o kojima često pišete ja sam trebao umreti bar pre 20 leta sa 36 godina . Nemojte vinjak i pivo piti pa ni Koka-Kolu, svinjsko meso nije zdravo kao ni kulen i sremska kobasica, pečene ljute paričice i dimljene vešalice dižu pritisak,......., a ja sve to jedem i pijem svakodnevno uz paklicu cigareta i još sam živ . Mislim da je bolje živeti 70 godina i jesti šta voliš nego 80 i kljucati zdravo zrnevlje i biti nezadovoljan .

  • Jeretik

    14. jun 2018 | 17:49

    Jedino da vrsimo fotosintezu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA