≫ 

Naučnici su izmerili veličinu gomile ženskih bradavica i otkrili nešto prilično iznenađujuće

Istraživači zaključuju da u budućnosti druge studije ne bi trebalo da pretpostavljaju da varijacija delova tela automatski znači da je taj deo tela izgubio uticaj na prirodnu selekciju

  • 2

Bradavice na grudima su kao i guze, stomaci i ljudi uopšte, dolaze u različitim oblicima i veličinama. One mogu biti male kao dijamant ili velike kao tanjir.  Mogu da budu glatke kao i ostatak kože na grudima ili da se probijaju i lete u različitim smerovima. Ipak, ova studija kaže da sve ove varijacije u ženskim bradavicama mogu zapravo omogućiti uvid u evoluciju čoveka.

Nikad bez čaše vode! Gutanje tablete "na suvo" može biti katastrofalno po jedan organ

U studiji objavljenoj u časopisu "Adaptive Human Behavior and Physiology", istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu su merili veličinu bradavica kod 63 učesnika starosti od 18 do 33 godine. Možda nije toliko iznenađujuće što su naučnici otkrili da su muški učesnici imali manje bradavice, ali je neobično to što su imali za 36 procenata manje od veličine ženskih bradavica.

Naučnici su takođe otkrili varijacije u veličini među ženskim bradavicama, čak i nakon uzimanja u obzir veličine grudi, kao i procente telesne masti. Varijecaije se kreću od  38 procenata za žene i 25 procenata za muškarce.

Foto: Profimedia

Pa, kakve to ima veze sa evolucijom ljudske vrste? Ispostavlja se da među istraživačima postoji dugogodišnja pretpostavka da veća varijacija u delu tela obično znači da se funkcija tog dela tela menja.

- Evolucioni istraživači su ponekad koristili zaključke o malim varijacijama u veličini ili obliku biološke osobine da bi ukazali na to da je funkcija određenog dela tela postala slaba ili da je više nema. - kažu autori studije.

Jednostavno rečeno, ovo vraća na zajedničku ideju "prirodne selekcije", da bi evolucija podesila naše najfunkcionalnije delove tela i ostavila nas sa sličnim osobinama u širokom spektru različitih ljudskih tela.

Istraživači zaključuju da u budućnosti druge studije ne bi trebalo da pretpostavljaju da varijacija delova tela automatski znači da je taj deo tela izgubio uticaj na  prirodnu selekciju. Bez obzira na to, bez obzira na veličinu ili oblik bradavice na grudima one i dalje imaju svoju funkciju.

Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: health.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA