≫ 

Hidratantni losioni za telo sa SPF nisu dobra zaštita tokom sunčanja - umesto njih bolje koristite ovo

Nega i zaštita kože od štetnih sunčevih zraka tokom leta je obavezna ako želite da sačuvate zdravlje

  • 0

Hidratantni losion za telo sa SPF neće vas zaštititi kao krema za sunčanje koja je najbolja zaštita od sunca, savetuju stručnjaci.

Sve istine i laži o kremi za sunčanje na jednom mestu: Otkrijte da li je pravilno koristite? (VIDEO)

Mnogi misle da će nanošenjem losiona za telo sa zaštitnim faktorom 30 na lice adekvatno zaštititi kožu od štetnog delovanja sunčevih zraka tokom dana. Naučnici sa Univerziteta u Liverpulu tvrde da samo krema za sunčanje dolazi u obzir kao zaštita kada planirate da provedete duže vreme na suncu.

Obavezno zaštitite vašu kožu od štetnog zračenja i opekotina. Foto: Pixabay.com

Grupa učesnika, nanela je na lice jednog dana kremu za sunčanje, a drugog hidratantni losion sa SPF. Kada su napravljene fotografije njihovih lica uz korišćenje posebne kamere koja može da snimi UV zračenje, fotografije na kojima je koža zaštićena kremom za sunčanje su tamnije.

Tim je došao do saznanja da su učesnici zaštitili svoje lice kremom za sunčanje u 89 odsto slučaja, a samo 84 upotrebom losiona. Ispitanici su nanosili malo deblji sloj kreme na lice za razliku od losiona i time su više štitili svoju kožu.

Foto: bad.org.uk

- Iako losion za SPF pruža zaštitu od zračenja, naša preporuka je da se koriste kreme jer ne pružaju isti stepen zaštite kao i losion. Ne preporučujemo losion i šminku koja sadrži UV zaštitu. Bolja je nego da uopšte nemate zaštitu na licu, ali ako se izlažete Suncu duži vremenski period onda koristite kremu sa većim SPF, preporučuje Ostim MekKormik, jedan od članova tima istraživača.

Metju Gas iz Britanske asocijacije dermatologa takođe ukazuje na važnost upotrebe proizvoda za zaštitu od Sunca.

- Na žalost, losion nije u mogućnosti da vam zaštiti kožu kao krema za sunčanje. Možda vam na pakovanju piše SPF 30, ali u laboratorijskim uslovima, on ne štiti tako dobro. Ono što je isto važno jeste da ljudi često promaše neke delove lica koje treba da namažu. Rešenje je u nošenju naočari za sunce i češćem nanošenju kreme za sunčanje, rekao je on.

Obavezna oprema neka vam bude i šešir, a ne izlažite se sunčevim zracima kada je Sunce najjače.

VIDEO: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

 

(Telegraf.rs/www.independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA