≫ 

6 sastojaka u proizvodima za lepotu koje morate da izbegavate jer vam nepovratno uništavaju kožu i zdravlje

Nemojte vašu kožu mazati štetnim sastojcima koji će je uništiti

  • 0

Zapamtite da su spavanje sa šminkom na licu, prženje na suncu bez zaštite i mazanje tela različitim losionima, kremama i pilinzima punim hemikalijama - jedno veliko NE!

 Preplanula cica ili tigrica - ovo su najčešće greške kod nanošenja kreme za samopotamnjivanje koje pravi svaka od nas

Ukoliko želite da koristite prirodne sastojke za negu kože, nemojte ih nanositi samo na lice već i na druge delove tela. Postoji gomila sastojaka koje trebate da izbegavate u proizvodima za negu kože, ali i oni u kojima bukvalno možete da se kupate jer su odlični za vašu kožu.

Paraben

Koža će nam biti zahvalna ako izbegavamo da je trujemo štetnim hemikalijama. Foto: Pixabay.com

Pogledajte da li na vašem pakovanju nekog kozmetičkog proizvoda stoji metil, butil, etil i propilparaben. Oni se koriste kako bi sprečili da se u proizvodu razvijaju bakterije, ali utiču na hormone. Neka istraživanja pokazala su da oni utiču na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa kod žena, ali i na povećane količine parabena u urinu.

Sulfati

Sodium lauryl sulfat ili SLS i sodium laureth sulfat ili SLES se koriste u proizvodnji šampona i kupki. Spiraju sa kože prirodna ulja i suše je, pa dolazi do pojave suvoće kože, crvenila i osetljivosti.

Ftalati

Ima ih u parfemima, pomažu im da traju duže, a kod nekih kao što su lakovi za nokte i sprejevi za kosu pružaju fleksibilnost. Koža ih dobro upija i imitiraju hormon estrogen u telu što remeti hormonski balans i ciklus. Neka istraživanaj ih čak povezuju i sa rakom dojke.

PEGS

Većina nas neguje samo kožu lica, dok o telu ne razmišljamo mnogo. Foto-ilustracija: Profimedia

Poznat kao polietilen glikol omogućava da se neki drugi sastojci bolje upiju u kožu, ali je često kontaminiran etilen oksidom koji je poznati kancerogeni materijal, ali i sa 1,4 dioksan koji je takođe kancerogen.

Sintetički mirisi

Parfem ili miris na pakovanju otkrivaju da je reč o nebrojeno mnogo sastojaka koji su ostali neimenovani od strane proizvođača. Izazivaju osetljivost kože, glavobolje, ali i osip.

Obavezno zaštitite vašu kožu od sunca i ujeda insekata. Foto: Profimedia/Alamy

Umesto svih navedenih sastojaka bolje je da koristite sledeće jer će vam vaš akoža na tome biti zahvalna.

Gel za kupanje

Koristite formule bez veštačkih mirisa i sa esencijalnim uljima koja će bam delovati i na čula i opustiti vas.

Kupke

Mnogi sastojci u ovim proizvodima imaju sposobnost d prođu kroz kožu i uđu vam u krv, pa je neophodno da budete oprezni kada je reč o uotrebi soli za kupanje jer one dublje ulaze u vaše telo.

Sapun

Foto: Pixabay.com

Prirodni domaći sapuni su često bogati glicerinom, nemaju agresivne aditive koji ubijaju dobre bakterije i spiraju ulja.

Piling

Umesto veštačkih i proizvoda punih štetnih materija, koristite sastojke koje imate u vašoj kuhinji.

Balzam

Kao balzam za usne možete koristiti one na bazi aloe vere i propolisa koji će vam negovati kožu, a neće je isušivati.

Ulje za telo

Losioni za telo su mešavina ulja i vode, a sve što u sebi ima vodu zahteva određene konzervanse jer može da se ubuđa. Ukoliko koristite samo ulja, onda izbegavate da vaše telo dođe u kontakt sa ovim štetnim sastojcima.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/www.womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA