≫ 

Čitav život su vas lagali: 5 "zdravih" navika koje zapravo čine da se mnogo gojite

U želji da smršamo, skloni smo tome da verujemo svemu što vidimo, ali to može loše uticati na naše zdravstveno stanje

  • 1

Važnost mršavljenja se nikad ne povezuje sa boljim izgledom, već sa boljim zdravljem. Ali, istina je da kad smršate dobijate obe stvari. Ipak, skloni smo tome da verujemo svemu što vidimo, bez konsultacija sa stručnjacima, a to može loše uticati na naše zdravstveno stanje i kilažu. Na primer, možda vam i nije toliko poznato, ali postojao je period istorije kada se verovalo da su i cigarete jako zdrave.

Dobro pazite kakve vam slike vise po kući: Jedne će vam pomoći da se obogatite, a druge će vam privući bedu i siromaštvo

Neki "stručnjaci" su takođe ignorisali da je šećer štetan. Zato je potrebno reći: Neke nekad poverene "zdrave" navike su se sve osim zdrave.

Metode nauke i istraživanja se uvek razvijaju, što znači da se preporuke za smanjenje kilaže stalno menjaju. Zato nutricionisti neprestano menjaju svoje dijete kako bi i sami ostali vitki. Da bismo bili sigurni da nećemo postati žrtve nekakvog mita o zdravlju, eksperti su izdvojili lažne "zdrave" navike koje će samo uticati na to da se više gojite.

5 "zdravih" navika koje čine da se mnogo gojite:

1. Zamena šećera sa veštačkim zaslađivačima

Dok dokazi i dalje osporavaju šećer kao zdravu namirnicu, potrošači traže načine kako da svoje poslastice učine "zdravim". Da bi zadovoljili potražnju, proizvođači hrane stvaraju hranu bez šećera, sa veštačkim zaslađivačima. Zapravo, ti zaslađivači mogu imati suprotan efekat na vaša creva. Mnogi veštački zaslađivači izazivaju pojačano lučenje insulina. Kada proizvođači izuzimaju šećer iz proizvoda, oni često dodaju i loša ulja, poput palminog ulja, kako bi nadoknadili ukus. Takođe, koriste i šećerne alkohole, koji mogu imati laksativan efekat ako ih se suviše unese u organizam.

Foto-ilustracija: Profimedia / Zamena šećera sa veštačkim zaslađivačima nije najzdavija opcija

2. Flaširana voda

Svi znaju koliko je važno ostati hidriran, zbog čega često vučemo plastične flašice vode sa sobom. Iako smo zahvalni na dobijanju dnevne doze vode, trebalo bi da ozbiljno razmislimo o zameni ovih plastičnih flaša. Bisfenol A, obično nazvan BPA, (koji se nalazi u flaširanoj vodi) može negativno uticati na plodnost i kod muškaraca i žena, a takođe je povezan sa gojaznošću. Plastika takođe može sadržati brojne mikrobe koji loše tiču na zdravlje.

Foto: Pixabay.com / Flaširana voda sadrži bisfenol A (obično nazvan BPA) koji može negativno uticati na plodnost

3. Svakodnevno vežbanje

Odlično je što ste toliko posvećeni svom telu, ali ako trošite svo svoje slobodno vreme na vežbanje, ne dajete dovoljno vremena svom telu da se oporavi i obnovi, što može povećati rizik od povreda i otežati vaš napredak. Da biste osigurali da se vađe telo obnavlja, ostavite dovoljno vremena za odmaranje i relaksiranje.

Foto: Pixabay.com / Ako svakodnevno vežbate, ne dajete dovoljno vremena svom telu da se oporavi i obnovi

4. Čuvajte kalorije za kasnije

Ako redovno "štedite" dnevne kalorije jer planirate da popijete piće ili pojedete veći obrok kasnije, svom telu nanosite više štete nego dobra. Razlog za to je jer je teško održavati dobre navike u ishrani i kontrolu porcija kada ste gladni. Da biste izbegli prejedanje, jedite redovnije. Ako pijete alkohol, ograničite se na najviše dva pića kako biste uštedeli na kalorijama.

Foto: Pixabay.com / Ako redovno "štedite" dnevne kalorije svom telu nanosite više štete nego dobra

5. Jedite pogrešnu ribu

Kada su u pitanju obroci za mršavljenje, ništa nije zdravije od lepog komada ribe, zar ne? Pa, to je možda bilo istina pre 100 godina, ali danas to nije uvek slučaj. Dok piletina može biti besprekoran izvor proteina i omega-3 masnih kiselina koje čuvaju srce, određene sorte ribe i njihovi preparati vam mogu narušiti zdravlje stomaka. Na primer, losos koji je uzgajan u ribnjaku. Iako divlji losos ima mnogo omega-3 mashik kiselina, losos koji je uzgajan u ribnjaku ima više omega-6 kiselina koje su štetne po zdravlje.

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Losos koji je uzgajan u ribnjaku ima više omega-6 kiselina koje su štetne po zdravlje

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brklja

    12. jul 2018 | 09:39

    Da se nismo rodili da li bi imali ovih problema? Ako nista ne znas napisi knjigu o kuvarstvu i edukuj skolovane ugostitelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA