≫ 

Hidracija na prvom mestu

Voda pomaže organizmu da reguiliše temperaturu, prenosi hranljive materije i ispira toksine

  • 0

Nedostatak vode može da ima loš uticaj na naše zdravlje i opšte stanje bilo koga od nas. Vrlo često zaboravljamo koliko je voda zapravo važna u našem životu i koliko je bitan njen unos organizmu. Za većinu ljudi redovno uzimanje vode je neka vrsta obaveze, a ne navika, zbog čega se dešava da često osećamo simptome dehidracije – umor, glavobolje i malaksalost.

Voda pomaže organizmu da reguiliše temperaturu, prenosi hranljive materije i ispira toksine.

Da biste imali blistavu kožu i sjajan ten pre svega je potrebno da ste dobro hidrirani. Ovo se naročito odnosi na topliji period godine kada je naša koža posebno ugrožena zbog više vremena koje provodimo napolju izloženi UV zracima. I mada verovatno iz kuće ne izlazite bez kreme za lice sa zaštitnim faktorom, flašicu vode verovatno zaboravljate da ponesete sa sobom. Ako primetite da vam je ten sivkast, koža sklona perutanju i izgleda beživotno verovatno ne pijete dovoljno vode.

Foto: shutterstock

Da bi koža imala svež izgled, potrebna joj je, između ostalog, upravo voda, koja pomaže da se sve ćelije ravnomerno snabdevaju kiseonikom ali i drugim hranljivim materijama. Verovali ili ne, voda nam pomaže da ostanemo koncentrisani, budni i spremni za obavljanje dnevnih zadataka. Upravo zbog svojstva da potpomaže protok materija kroz celo telo, voda doprinosi i boljem funkcionisanju našeg mozga i osvežava celokupan organizam. Kad smo dobro raspoloženi, onda smo tu u svakoj situaciji za naše najdraže, jer treba da brinemo o drugima tako što ćemo početi od nas samih.

Saveti stručnjaka

- Za hidraciju se preporučuju sve higijenski i zdravstveno ispravne vode – od vode iz javnog vodovoda do oligomineralnih flaširanih voda, u skladu sa specifičnim potrebama pojedinačne osobe. Postoji veći broj preporuka o izboru flaširane vode za piće, a za naše podneblje najpogodnija voda niskomineralnog sastava, koja sadrži manje od 20 miligrama natrijuma po litru -ističe dr Sergej Ostojić.

Voda niskomineralnog sastava uvek je pravi izbor, jer je mogu konzumirati svi članovi porodice, od beba, dece, odraslih do starijih osoba. Niste žedni? Popijte čašu vode.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

 

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA