≫ 

Pogledajte kako to izgleda kada muškarac ima menstruaciju (VIDEO)

Prvo je prebrojala automobile na parkingu, a zatim je skenirala da li u prodavnici ima više muškaraca ili žena, tražeći znake da li će se neko prema njoj neprijateljski ponašati

  • 4

Na povratku sa nedavnog kampovanja, aktivistkinja Kas Blis se zaustavila na benzinskoj pumpi da bi promenila svoj tampon. Ali, pre nego što je to uradila, prvo je prebrojala automobile na parkingu, a zatim je skenirala da li u prodavnici ima više muškaraca ili žena, tražeći znake da li će se neko prema njoj neprijateljski ponašati.

Odlučila sam da usvojim navike bogatih ljudi, a evo kako mi je to promenilo život

Kas Blis je transrodna osoba i opasnost je svuda oko nje, ona teško nailazi na podršku, ali ne odustaje u promovisanju svoje kapanje "menstruacija nije samo za žene".

Kao transrodna osoba koja je sada muškarac, Kas uvek može da se nađe u opasnosti, pogotovo jer je poznata i svi znaju kako izgleda. Ulazak u javni toalet je trauma za nju, jer nikad ne zna kada će neko pokušati da se fiziči obračuna sa njenim idejama.

Foto-ilustracija: pixabay.com / Transrodne osobe su uvek u opasnosti

- Uvek razmislim o svim mogućim scenarijima, pre nego što uđem u toalet. Strah od nasilja je uvek prisutan u životu transrodnih osoba. Rizik da transrodna osoba upotrebi pogrešan toalet je prilično velika, jer kako izgleda takve osobe nisu prihvaćene ni u muškom ni u ženskom toaletu. - kaže Kas Blis.

Velika polna netrepeljivost čini da transrodni muškarci ne mogu da govore o svojoj menstruaciji i da svoj redovan, mesečni ciklus moraju da skrivaju. Mnogi ljudi misle da transrodni muškarci, odnosno osobe koje sebe doživljavaju kao muškarce, nemaju menstruacije, ali to nije tačno. Zato je Kas Blis, poznatija kao "Prince" napravila parodiju u kojoj se trudi da pokaže da je menstruacija za svakoga:

U jednoj sceni ovog filma, Kas je promenila uložak u muškom toaletu, ali je morala da ga stavi u džep jer muški toaleti nemaju kante za otpatke u kabinama. Zamislite koliko je onda teško da transrodna osoba kupi uloške ili tampone.

- Čuo sam od nekih transrodnih muškaraca da tokom menstruacije moraju da nose tamnu odeću ili odeću u slojevima. - kaže Emet Šeling, izvršni direktor "Transgender Education Network of Texas"

Pre medicinske tranzicije, hormoni koje transrodni muškarci primaju, uglavnom izazivaju to da njihova mestruacija jednostavno nestane. Ali, do tog momenta može proći mnogo vremena. Zbog toga su transrodni muškarci u stalnom strahu od fizičkih okršaja i oštrih kritika osoba sa kojima mogu doći u kontakt.

Foto-ilustracija: Profimedia / Hormoni koje transrodni muškarci primaju, izazivaju da njihova mestruacija nestane

(Telegraf.rs / Izvor: refinery29.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duks

    26. avgust 2018 | 17:37

    A sto je tesko muskarcu da kupi tampone ili uloske? Pa ja ih kupujem bez problema. Zena pravi listu a ja idem u radnju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA