≫ 

Oprezno sa sušijem jer može da bude opasan: Ovo je preporučena nedeljna doza

Savršena lagana večera od morskih plodova i sveže ribe uvek je dobra ideja

  • 1

Ljubitelji sušija koriste svaku priliku da uživaju u svojim omiljenim rolnicama i kombinacijama morske trave i algi, pirinča, povrća i ribe, ali ipak moraju da paze na količinu sušija koju konzumiraju.

Čitav život jedete suši pogrešno, postoji samo jedan pravi način

Zdrave odrasle osobe mogu slobodno da pojedu 10 do 15 komada sušija nedeljno. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste količina žive koja je otrovna i može da izazove glavobolju, vrtoglavicu, zastoj u razvoju, oštećenje mozga, pa čak i otkazivanje organa. Ali, nemaju sve vrste ribe isti nivo žive u sebi.

Vodite računa o ribi koju konzumirate u sušiju. Foto: Pixabay.com

- Što je na višem položaju u lancu ishrane to je veći nivo žive koji riba ima u sebi. Prilagodite konzumiranje različitih vrsta ribe koja se koristi u sašimiju, nigiriu i drugim. Ja ovu ribu ne bih jela dva puta nedeljno, rekla je Kler Martin registrovani dijetetičar.

S druge strane, maki suši rolnice su napravljene od ribe koja ima manje žive u sebi pa je možete jesti malo češće. Ovde spadaju losos, kraba, škampi i jegulja. Kako biste najbolje izbalansirali sve sastojke ona savetuje da vašu porudžbinu kreirate ovako: poručite 5 komada sušija sa niskim nivoom žive koji sadrži losos, a onda dodajte neki sa povrćem ili kuvanim škampima i krabom.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče trudnica, njima se predlaže da izbegavaju sve oblike sirove ribe zbog rizika od trovanja živom ili neke morske bolesti koja može da ugrozi i bebu i buduću majku. Trudnice i deca treba da ograniče unos ribe na 225 grama nedeljno i da se drže dalje od ribe koja sadrži dosta žive.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    19. jul 2018 | 12:51

    Baš ću danas na pauzu na suši, ne nosim ništa od kuće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA