≫ 

Borko je u turskoj seriji video trik koji mu je spasao život: Srčani udar bi ga ubio da se nije setio šta je spasilo junaka serije koju je gledao

Veliki broj ljudi godišnje umre od posledica srčanog udara jer ne prepoznaju prve simptome i ne znaju od kolikog je značaja pružanje prve pomoći

  • 1

Kada je u pitanju srčani udar, važno je prepoznati simptome i pružiti pomoć osobi koja ih pokazuje što pre, jer većina ima šansu tako da preživi do dolaska u bolnicu za razliku od onih koji je ne dobiju na vreme.

8 znakova upozorenja koji otkrivaju da vam srce ne radi pravilno

Da nešto nije u redu sa njegovim srcem Borko (56)  je osetio čim je počelo da ga steže u grudima. Shvatio je koliko je ozbiljna situacija kada je počeo da gubi dah i onda se setio nečega što je video ni manje ni više nego u turskoj seriji.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Zbog srčanih problema u Srbiji godišnje umre 52.000 osoba

- Kada su počeli simptomi, setio sam se da sam pre par godina video u seriji da je jednom od likova žena savetovala da kašlje dok ne stignu do bolnice. Pokreti tela kod dubokog kašlja stežu srce i održavaju cirkulaciju krvi. Tako da sam i ja to probao jer sam bio uplašen i nisam znao da li ću živ da stignem u bolnicu, ispričao je Borko koji se sada oseća dobro.

Kada srce počne nepravilno da kuca, osoba koja doživljava srčani udar ima samo oko 10 sekundi pre nego što izgubi svest. Ono što može da uradi u tom trenutku jeste da kašlje energično i učestalo, kao da želi da izbaci šlajm iz pluća. Kašljanje treba da traje sve dok se srce ne stabilizuje ili dok osoba ne stigne u bolnicu.

Ono što lekari sigurno preporučuju u ovim situacijama jeste električni šok na srce, defibrilacija, dok kardiopulmonarna reanimacija ili CPR ubacivanje vazduha i masaža srca osobi koja je bez svesti i ne diše održava mozak i srce u životu oko 10 minuta, što je dovoljno dok ne dođe hitna pomoć.

Kašljanje imitira proceduru oživljavanja i masaže srca. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Metoda kašljanjem nije proverena i iza nje ne stoji imenom i prezimenom nijedan lekar, ali internetom kruži još od 1999. godine. Ova strategija može da se uzme u obzir u situaciji kada je pacijent svestan jer tako može da održava dovoljan dotok krvi u mozak kako bi ostao svestan i zaustavio aritmiju.

Ipak, neki od lekara pozdravljaju ovu metodu kada je pacijent sam i uplašen jer ovako može da malo pomogne sebi i da ostane pri svesti do dolaska pomoći.

- Sve je na kraju prošlo dobro, a lekari su mi kasnije rekli da mi je ovo možda spasilo život, rekao je Borko za Telegraf.rs.

Sa druge strane, stručnjaci ističu da je ova metoda neproverena i da postoji drugi načini koji će vam pomoći u tim situacijama.

- Kašljanjem ne možete da lečite srčani mišić. To je najvitalniji organ u telu koji je zadužen za cirkulaciju i stručnim pregledima može da se utvrdi da li je on zdrav i u kakvom je stanju. U ovakve savete ne verujem i mislim da su čisto gubljenje vremena. Kod problema sa srcem savetuje se duboko disanje jer se na taj način unosi više kiseonika koji se onda transponuje u krv i tako do ostalih organa u telu, rekao je za Telegraf.rs kardiohirurg Miljko Ristić.

VIDEO:  Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA