≫ 

Sve namirnice koje trudnice ne smeju da jedu ako žele da rode zdravu bebu

Trudnice pored žudnje za određenim namirnicama moraju da budu veoma oprezne

  • 1

Meki sirevi, sirova jaja, sašimi i alkohol su samo neke od namirnica za koje većina budućih majki zna da treba da ih izbegava - ali šta je sa ostalim namirnicama?

Postporođajna depresija ne počinje nakon porođaja, već tokom trudnoće: Ako se ne leči na vreme, ima opasne posledice po decu

Nutricionista Džulijana Šalek otkrila koje to namirnice treba da izbegavaju trudnice i ponudila je zdravije alternativne koje mogu da uvrste na svoj dnevni meni.

Sveže klice

Možda ćete biti u zabludi da se ovako zdravo hranite za oboje, ali sirove klice mogu da nanesu više štete nego što mislite. Klice mogu da sadrže mnoge bakterije kao što su salmonela, listeria i ešerihija koli. Kako biste ubili ove bakterije, ona predlaže da klice ispečete u rerni ili ih prodinstate na tiganju.

Konzervirana hrana

Oprezno sa konzerviranom hranom. Foto: Pixabay.com

Sadrži visoki nivo natrijuma koji dovodi do nadimanja i podiže krvni pritisak u trudnoći. Najbolje je da konzumirate sveže dobro oprane i obrađene namirnice.

Hot dog/Viršle

Iako su lagana užina i hrana za poneti, mogu da dovedu do pojave problema ako viršla nije dovoljno dobro skuvana pa može da dođe do trovanja hranom. Umesto toga opredelite se za dobro pečeni hamburger, stek ili grilovanu piletinu.

Kofein

Kofein možete da konzumirate u trudnoći, ali ne u velikim količinama. Preporučena doza je 228 grama kofeina dnevno, jer kofein može da utiče na težinu vaše bebe. Umesto kafe popijte kiselu vodu ili mlaku vodu sa limunom.

Nepasterizovana hrana

Sadrži bakterije zbog kojih trudnice mogu da se razbole pa uvek treba odabrati pasterizovane proizvode. Izbegavajte meke sireve poput bri, fete i gorgonzole, kao i nepasterizovano mleko.

Alkohol

Trudnice bi trebalo da se odreknu alkohola u potpunosti. Foto: Pixabay.com

Većini trudnica kažu da izbegavaju alkohol, ali da je ok da popiu čašu vina s vremena na vreme. Džulijana međutim savetuje da se uzdržavate alkohoal u potpunosti i da ne pijete ni kap alkohola u trudnoći.

VIDEO: Psi kao crvići, kriju se u voću

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    19. jul 2018 | 14:56

    Ajde lepo recite da odemo negde u selo i da sa zivotinjama pasemo travu.ili da ne jedemo nista dok se ne porodimo.ala izmisljate kao da smo glupave pa ne znamo nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA