≫ 

Nebojša je primetio krpelja i otišao kod doktora koji nije hteo da ga izvadi jer nije njegov izabrani lekar, evo šta da radite ako se to desi i vama

Lepo vreme mnoge od nas je izmamilo u prirodu, a naročito decu koja su na raspustu i treba da iskoriste svaku priliku za igru

  • 12

Sve bi bilo u redu da nas iz trave ne vrebaju opasni krpelji koji mogu da nam zadaju glavobolje i ozbiljno nam ugroze zdravlje.

Od migrene do otkazivanja bubrega i raka - štetni uticaji ruževa za koje žene moraju da znaju (VIDEO)

Nebojša je posle boravka napolju primetio da ima krpelja na telu jer je često imao prilika da ih viđa kod svojih kućnih ljubimaca.

- Često se dešavalo da neko od pasa zakači nekog krpelja. To sam im ja uspešno sam skidao, ali nisam se usudio da diram na svom telu jer je krpelj pun krvi i mesto ujeda je crveno i otečeno. Zato sam rešio da se obratim lekaru, ali sam nažalost ostao nemoćan jer niko od njih ne zna ko je zadužen da mi skine krpelja ako je moj izabrani lekar na odmoru, ispričao je za Telegraf.rs.

Foto: Telegraf

Kako njegov izabrani lekar nije tu on je otišao u veći dom zdravlja u blizini za koji su mu rekli da je nadležan i da tamo potraži pomoć. Na njegovu nesreću, tamo nije naišao na informaciju i odgovor ko može da mu pomogne. Na pamet mu pada jedino da ćeka do ponoći i ode u Urgentni centar.

- Ujed je već ozbiljno otekao i crven. Bojim se da će me kada odem pitati šta sam čekao pa dok im ispričam šta sam sve prošao da dođem do njih... Ne znam samo šta bih radio da sam došao iz nekog drugog grada i da ne mogu da se vratim kući par dana i nema izabranog lekara u Beogradu, rekao je Nebojša vidno razočaran jer mu nijedan medicinski radnik nije izašao u susret i makar pogledao ujed na koji se žali.

Krpelji su vrsta insekata koji spadaju u rod pauka, a specifični su po tome što im za opstanak treba obrok u obliku krvi. Domaćini su im najčešće psi, mačke i ljudi. Oni su vrsta parazita koji, za razliku od buva, ne skaču već se jednostavno zakače za telo domaćina.

Ujed krpelja može da izazove lajmsku bolest. Foto: Pixabay, Flickr

Opasnost od gubitka krvi koju oni popiju nije velika. U velikom broju slučajeva oni se najedu i otpadnu, ali je problem u brojnim mikrobima i bakterijama koje oni kroz svoj ujed i pljubačku mogu da prenesu u naš krvotok. Ujed često prođe bez simptoma, mada možete osetiti svrab na mestu ujeda, a nisu svi krpelji nosioci bolesti. Kod osoba koje su alergične na ujed krpelja javlja se svrab, osip i otečenost.

Jedna od najčešćih bolesti koje ujed krpelja može da prenese jeste Lajmska bolest, koju prenopse krpelji zaraženi nakon konzumiranja zaražene životinjske krvi. Leči se antibioticima i proces lečenja je veoma dug.

Postoji par načina kako da se sami rešite krpelja bez odlaska kod lekara. Kako biste uklonili krpelja sami treba komad vate natopite benzinom, acetonom ili petrolejem. Držite natopljeni tufer 5 do 10 minuta, uzmite pincetu koju ste dezinfikovali alkoholom i uhvatite krpelja što bliže koži. Blagim potezom odvrnite ulevo, a na mesto uboda stavite antiseptičko, dezinfekciono sredstvo. Izvađenog krpelja spalite upaljačem i čim pre budete u prilici dite kod lekara.

Krpelja morate oprezno da uklonite kako neki deo tela ne bi ostao ispod kože. Foto: Wikipedia/Otom

Jedan od lakih načina koji nije previše invanzivan, jeste da na mesto gde se prilepio krpelj posolite so i preko stavite komadić mokre vate. Nakon 20 do 30 minuta krpelj bi trebao sam da se otkači i nađe na površini tela. Nakon toga ga stavite u neku posudicu i odnesite na analizu jer je možda zaražen nekom bakterijom pa će vam lekar prepisati adekvatnu terapiju.

Savetujemo da kad god je moguće posetite prvo lekara koji će znati kako najbolje da ukloni krpelja. Sve metode koje smo gore spomenuli treba preduzeti kada ste sprečeni da potražite lekarsku pomoć. Neophodno je da se pravilno zaštitite pre odlaska u prirodu i da se po povratku potrudite da dobro pregledate sve delove tela i utvrdite da li se negde zakačio neki krpelj. Obavezno pregledajte kosu i meke delove tela.

VIDEO Koje cveće najbolje odbija insekte:

(Telegraf.rs/uspesnazena.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    2. avgust 2018 | 14:05

    OTKAZ DOKTORU!

  • Van

    2. avgust 2018 | 15:57

    Izabrani lekar je najveća izabrana glupost.

  • Vucic

    2. avgust 2018 | 13:16

    Jos gore sam prosla.U urgentnom centru u Nisu,za koji sam imala uredan uput,rekli su mi da nemaju vremena da se bave obicnim krpeljima pored tolikog posla.Posle agonije od vise sati krpelj mi je izvukla sestra koja nije bila na duznosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA