≫ 

Mačke su tajno oružje tajkuna jer im na neverovatan način pomažu da postanu bogati i uspešni

Jednoćelijski parazit koji napada mozak može biti tajno oružje preduzetnika širom sveta

  • 2

Parazit koji može da zarazi mozak može biti tajno oružje poslovnih tajkuna, jer može da utiče na ponašanje zaražene osobe. Istraživači su rekli da je preduzetništvo okarakterisano kao aktivnost "visoki rizik, velika nagrada" koja je često propraćena gubitkom finansijske stabilnosti. Ali, tokoplasma gondi, jednoćelijski parazit koji se širi uz pomoć mačaka, može izazvati promene ličnosti koje povećavaju spremnost osobe da rizikuje.

3 opasna razloga zašto nikako ne smete da sedite u mokrom kupaćem na plaži

Studija sprovdena na skoro 1.300 američkih studenata je pokazala da su oni koji su bili izloženi parazitu bili 1,7 puta spremniji za rizično poslovanje. Naučnici su pregledali i rezultate profesionalaca koji su prisustvovali poslovnim događajima, i otkrili da su dva puta bili spreminiji da započnu rizično poslovanje, oni koji su bili izloženi parazitu.

Foto: Pixabay.com / Parazit toksoplazma gondi se prenosi kontaktom sa mačjim fekalijama

Ispitivanje baza podataka iz 42 zemlje je otkrilo da je rasprostranjenost infekcije "konzistentan, pozitivan indikator preduzetničke aktivnosti". Dokazano je da je parazit učinio da pacovi imaju veći procent rizičnog ponašanja oko prirodnih predatora poput mačaka, što pokazuje da miris mačje mokraće nije toliko odvratan miševima, pa će oni verovatno ući u mačje životno okruženje.

- Osobe zaražene sa parazitom toksoplazmom gondi imaju veće šanse da započnu posao i više nivoe aktivnog ponašanja karakterističnog za preduzetnike. - kaže dr Stefani Džonson sa Univerziteta u Koloradu.

Infekcija ovim parazitom retko izaziva ozbiljne simptome osim blagog osećaja gripa, ali je ipak povezana sa auto-nesrećama i samoubistvima. Infekcija se može reprodukovati samo kod domaćih mačaka i njihovih rođaka i prenosi se kontaktom sa mačijm fekalijama. Prema naučnim studijama, jedna od tri osobe širom sveta nose ove parazite u glavama.

Foto: Pixabay.com / Infekcija ovim parazitom retko izaziva ozbiljne simptome osim blagog osećaja gripa

(Telegraf.rs / Izvor: news.sky.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA