≫ 

Ne jedite ih cele: 5 jestivih namirnica koje imaju skrivene otrovne delove

Nije sve što raste u prirodi za jelo, a za mnoge od ovih stvari ste mislili da su zdrave

  • 3

Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se unesu najbolje hranljive materije i što više vitamina, ali treba znati da neke namirnice nije poželjno jesti na takav način jer sadrže otrovne delove.

Zašto nikako ne treba da trljate oči kada vas svrbe?

5 jestivih namirnica sa skrivenim otrovnim delovima:

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi te biljke nisu jestivi. Toksična materija, solanin, se najviše nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega biste te delove uvek trebali da odstranite pre nego što počnete da pržite ili pečete krompir. Solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte da jedete plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

Foto: Pixabay.com / U izdancima krompira se nalazi toksična materija solanin

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza hiljadama godina, a počeli su da jedu tu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga se skriva u lišću, koje sadrži toksične materije solanin i tomatin. Solanin i tomatin mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posledice.

Foto: Pixabay.com / Lišće paradajza sadrži toksične materije solanin i tomatin

3. Seme jabuke

Semenke u jabukama sadrže male količine amigdalina, a to je supstanca koja se u kontaktu sa probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica ovih semenki sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali je zato jako važno ne gristi semenke jabuke. Od semenke jedne jabuke vam neće biti ništa, tegobe izazivaju velike količine, ali ako ste u dilemu, uvek je bolje da ih ne jedete.

Foto: Pixabay.com / Semenke u jabukama sadrže male količine amigdalina, supstancu koja se pretvara u cijanid

4. Lišće rabarbare

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za letnji desert. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju dejstvo otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želudačnog bola i povraćanja do ozbiljnijih napada.

Foto: Pixabay.com / Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju dejstvo otrova

5. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbegavati uživanje u tim delovima patlidžana.

Foto: Pixabay.com / Lišće i cveće patlidžana sadrži solanin, koji je otrovan

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

(Telegraf.rs / Izvor: punkufer.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA