One najopasnije redovno jedemo: Trovanje hranom leti najviše izazivaju ove namirnice jer su podložne opasnim bakterijama

Ukoliko ste sumnjičavi prema nekim namirnicama onda vam savetujemo da ipak poslušate vašu intuiciju

  • 0

Bolesti izazvane hranom česte su leti zbog neadekvatnih uslova u kojima se drže namirnice u prodavnicama i piljarama jer toplota pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju različite stomačne probleme.

7 znakova koji otkrivaju da ste se otrovali hranom - i koja hrana je krivac

Opasnost nas vreba i iz salate, ne samo iz mesa za koje najčešće sumnjamo da izaziva trovanje. Hrana koja se najčešće smatra izazivačem zaraze je riba, mlečni proizvodi i piletina. Ona koja je najčešće povezana sa trovanjem je piletina, svinjetina i povrće.

Obožavamo da jedemo piletinu, a ni ne sumnjamo koliko ona može da bude opasna. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Najveći izazivač zaraze je norovirus (38 odsto), salmonela (30 odsto), a ešerihija koli se našla u 6 odsto slučajeva zaraze. Norovirus je zarazno oboljenje koje pogađa gastrointestinalni trakt i izaziva klasične simptome trovanja kao što je povraćanje, mučnina i dijareja koja traje nekoliko dana. Većina odraslih osoba se oporavi od infekcije bez lekova već samo uz neophodnu hidrataciju i odmor.

Kada je reč o bakterijama, najveći broj slučajeva trovanja je zbog listerije, salmonele i ešerihije. Salmonela i listerija često se nađu u hrani koja ranije nije smatrana rizičnom kao što su žitarice, krekeri i kikiriki. Ukoliko nemaju neke hronične bolesti, trovanje hranom za odrasle osobe nije mnogo opasno i može da prođe za par dana. Najveća opasnost preti osobama kojima je ugrožen imuni sistem kao što su oboleli od HIV-a, osobe koje idu na hemoterapiju, veoma mala deca čiji imuni sistem nije još uvek razvijen, trudnice i starije osobe.

Trovanje hranom leti je veoma neprijatno. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Više slučajeva trovanja hranom zabeleženo je u restoranima, a mnogo manje u kućnim uslovima. Kada spremamo hranu kod kuće, onda imamo bolje uslove i bolju kontrolu nad higijenom. Češće peremo ruke i namirnice, kuvamo na određenoj temperaturi i držimo meso odvojeno od drugih namirnica ako što je voće i povrće. Ukoliko vodite računa o ovim uslovima, onad nemate razloga za brigu.

(Telegraf.rs/self.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA