≫ 

Ovi sastojci u kremama povećavaju šanse da opasno izgorite na suncu

Letnja nega kože se mora razlikovati od zimske, zato budite oprezni sa sredstvima koja nanosite na nju tokom sunčanih dana

  • 1

Bez obzira da li imate osetljivu kožu ili ne, tokom letnjih meseci, određeni sastojci mogu negativno reagovati na vašem telu. Ta pojava je poznata kao fototoksičnost (ili fotoiritacija), a znači da određene hemikalije reaguju na sunčevu svetlost. Jednostavno rečeno, prisustvo svetlosti izaziva da se aktivni sastojci iz sredstava za negu kože aktiviraju, ali tako što izazivju oštećenja.

Ovako Amerikanci zamišljaju savršen dan: Da li je imalo sličan vašem?

- Osetljivost na sunce, nazvana fotosenzitivnost, se dešava kada postoji reakcija izazvana sunčevim ultraljubičastim zračenjem. UV zračenje reaguje sa određenim sastojcima kako bi se formiralo jedinjenje koje čini kožu osetljivom na sunce.- objašnjava Debra Jaliman, dermatolog u Njujorku.

Popularna sredstva protiv starenja kože, kao što su retinoidi (uključujući tretinoin i snažni retinol) mogu povećati osetljivost kože na UV zrake.

Foto-ilustracija: Profimedia / Popularna sredstva protiv starenja kože mogu povećati osetljivost kože na UV zračenje

- Retinoidi su foto-neaktivni, što znači da su manje efikasni kada su izloženi sunčevoj svetlosti. Oni pomažu u zameni starih, mrtvih ćelija sa svežim i novim ćelijama kože. Zbog toga će koža biti nova i više podložna opekotinama, naročito kada prvi put počinjete da koristite ova sredstva. - kaže dermatolog Gari Goldfaden.

- Jedna od najboljih odbrana za kožu od UV zračenja je mrtav ćelijski sloj, sastavljen od 15 do 20 listova mrtvih ćelija, koji deluju kao štit od sunca. Kada smanjujemo sloj mrtvih ćelija, značajno smanjujemo i zaštitni sloj kože, a sunčevi zraci prodiru u živu kožu gde izazivaju crvenilo, oticanje, nelagodnost, i pigmentaciju.-  kaže dr Loreta Ćiraldo.

Sastojci osmišljeni da pomognu u promeni ćelija kože, misli se na alfa-hidroksi kiseline (glikolne i mlečne kiseline) i beta-hidroksi kiseline (salicilna kiselina) mogu učiniti kožu osetljivijom. Najveći krivci za to su hemijski eksfoliatori, koji čiste kožu i ostavljaju je osetljivom na opekotine jer uklanjaju zaštitni sloj kože.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak / Sastojci osmišljeni da pomognu u promeni ćelija kože čine je osetljivom na opekotine

Dr Ćiraldo upozorava pacijente da se izbegavaju kreme od hidrokinina i ovih kieslina, koje se najčešće nalaze u kremama za uklanjanje ožiljka, neujednačenog tona kože i promene boje. Ove kreme su čak i zabranjene u više zemalja u EU.

- Hidrokinon ima slične efekte sa prirodnim pigmentom kože, pa zbog toga ona apsorbuje više UV zračenja, a to može dovesti do otoka, crvenila i kada se koristi dugotrajno, koža može dobiti tamniju boju (nastaju fleke) što su neželjeni efekti ovih kiselina. - kaže dr Ćiraldo.

- Svi proizvodi za negu kože mogu biti osetljivi na sunce. Međutim, ako koristite odgovarajuću zaštitu od sunca, ne bi trebalo da postoji problem sa korišćenjem tih proizvoda i sastojaka tokom leta. Ako još uvek postoji zabrinutost za korišćenje proizvoda za negu kože tokom leta, ljudi mogu početi da koriste te proizvode ili sastojke samo noću, tako da nema izloženosti suncu.- kaže dr Harold Lancer, dermatolog u Holivudu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Svi proizvodi za negu kože mogu biti osetljivi na sunce

Glavno pravilo za negu kože leti je da počnete da koristite proizvode koji štite kožu od sunčevih zraka. Izaberite one koji su bogati antioksidansima, crvenim čajem, ferulnom kiselinom, vitaminom E, retinolom i zaštitnim supstancama koji sadrže resveratrol i vitamine. Obavezno koristite i sredstva za zaštitu od sunca. Kada se vrate hladniji meseci, kožu opet možete početi da negujete retinolom i pilinzima, jer tada nema jakog sunca koje može da izazove oštećenja kože.

Umesto da brinete o tome da li ćete imati reakciju na sunce, možete razmotriti nekoliko prirodnih alternativa. Na primer, razmislite o zameni vašeg retinol proizvoda sa uljem od šipka za negu kože. Ono sadrži mnogo beta karotena, vitamina C i vitamina E. Međutim, neće vam dati rezultate stvarnog retinola. Proizvodi sa stvarnim retinolom će uvek biti efikasniji od "prirodnih" derivata.

Foto-ilustracija: Profimedia / Glavno pravilo za negu kože leti je da počnete da koristite proizvode koji štite kožu od sunčevih zraka

VIDEO: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

(Telegraf.rs / Izvor: wellandgood.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA