Evo šta da radite ako vas na moru opeče meduza

Odlazak na more mogu da nam učine neprijatnim neki mali incidenti

  • 1

Opekotine od meduze mogu da nam stvore neprilike i da nas nateraju da posetimo lekara jer je moguća alergija na žarnice koje se nalaze na pipcima ove morske životinje.

Evo zašto vas bole usta kada pojedete ananas - a nije u pitanju alergija

Moguće su kratkotrajne neprijatnosti, ali i ozbiljne alergijske reakcije. Kada meduza nije otrovna možemo da tretiramo opekotine i sami, ali širenje crvenila i prateći simptomi mogu da budu znak da nam je potrebna lekarska pomoć. Veličina meduze nije nikakav indikator jer i najmanja meduza može da napravi problem. Pojavljuju se okrugli pečati koji ukoliko postanu veći od površine raširenog dlana, mogu da izazovu dugotrajne reakcije.

Opekotine od meduze shvatite ozbiljno. Printscreen: YouTube/Motherboard

- Potrebno je skloniti se od sunca i isprati opekotinu vodom sa slavine, nikako morskom vodom. Zatim treba staviti hladnu oblogu ili led umotan u krpu kako bi se smirila upala, kaže doktorka Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac.

Morate da izbegavate trljanje rane, a kreme i masti koje sadrže antihistaminik i analgetik mogu da vam pomognu da ublažite tegobe. Lekovi koji se koriste za smirivanje alergije nakon ujeda insekta mogu da budu korisni u ovom slučaju.

Ukoliko dete dođe u kontakt sa meduzom obavezno potražite lekarsku pomoć. Foto-ilustracija: Foter/magnusvk

Od koristi može da bude terapija koju možete da dobijete u apoteci, a ukoliko ne pomogne u roku od nekoliko sati, postoji mogućnost da je meduza otrovna što može da se potvrdi samo detaljnim lekarskim analizama. Deci i osetljivim osobama koje su najpodložnije burnim reakcijama preporučuje se da se nakon kontakta sa meduzom jave lekaru.

(Telegraf.rs/novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ečeverija,bratbod strica MOMOV!

    7. avgust 2018 | 11:14

    Da ja dođem do mora,pa neka roka meduza,baš me briga:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA