≫ 

Sprečite osteoporozu u menopauzi uz pomoć čudotvorne soje

Kada žene uđu u menopauzumoraju da promene navike u ishrani kako bi sačuvale zdravlje

  • 0

Hrana koja je bogata sojom, kao što su klice pasulja, miso i sojina zrna, jača kosti kod žena koje više nisu plodne jer one gube čak do 20 odsto koštane gustine nekoliko godina nakon menopauze.

4 stvari koje će svaka žena naslediti od svoje majke

Menopauza dovodi do smanjenja estrogena koji dovodi do toga da kosti brže gube gustinu nego kada ga telo još uvek proizvodi, što čak 30 odsto žena izlaže riziku od osteoporoze.

Soja može da ublaži simptome menopauze. Foto-ilustracija: Profimedia

U eksperimentu su naučnici hranili glodare sojinim proizvodima i došli do rezultata da su kosti cevanice miševa koji su jeli soju mnogo čvršće nego kod onih koji nisu. Imali su i stabilniji nivo šećera u krvi, a sve se to dešavalo u telima glodara bez obzira da li su oni imali jajnike ili ne.

Istraživači savetuju da i žene mogu da vide napredak i jače kosti ukoliko u svoju ishranu ubace soju. U tome im može pomoći sojino mleko, komadi soje, ali i tofu sir. Veruje se da ovi proizvodi mogu da utiču na funkcionisanje metabolizma kod žena koje su ušle u menopauzu.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA