≫ 

Bole k'o đavo, ali i za njih ima leka: 3 najbolja načina za brzo lečenje žuljeva

Žuljevi nastaju trenjem gornjih delova kože, a pojavljuju se kao zadebljanja ili plikovi

  • 0

Žulj je oteklina koja nastaje kada trenje ili opekotina naprave oštećenje gornjeg sloja kože. Ako je žulj pukao, nikako ne odstranjujte kožu sa njega, a ako vas boli, bolje je da ga što pre pravilno iscedite da ne bi pukao sam.

Pazite da ne oćelavite: 5 razloga zašto vam mnogo opada kosa i kako da to sprečite

3 saveta za brzo lečenje žuljeva: 

1. Žulj koji nije pukao

Nemojte ga bušiti, već operite sapunom i dezinkfikujte antibiotskom mašću. Ostavite mesto na kom je žulj nepokriveno, eventualno stavite labavi zavoj pa ga pustite da se suši na vazduhu. Nemojte stvarati pritisak na mesto na kom se žulj nalazi. Ako se žulj nalazi na stopalu ili između prstiju, na mestima koja se jače znoje, stavite malo dečjeg pudera i silikonske jastučiće.

2. Žulj koji je pukao

Operite područje na kom je žulj nežnim sapunom i vodom. Nemojte koristiti alkohol, jod ili hidrogen peroksid. Oštećenu kožu lagano poravnjajte i umsirajte da se prilepi. Namažite područje antibiotskom mašću, područje prekrijte sterilnim flasterom ili gazom.

Ako je žulj pukao, nikako ne odstranjujte kožu sa njega Foto: Shutterstock

3. Žulj koji je potrebno isušiti

Ponekad su žuljevi jako bolni, veliki ili na mestu koje se ne može stalno štititi od dodira ili znojenja, pa ih je onda potrebno iscediti. Ovo je pravilan postupak:

Operite područje na kom se žulj nalazi. Iglu sterilizujte alkoholom, napravite malu rupicu na rubu žulja i nežno iscedite tečnost. Ponovo ga operite i osušite laganim tapkanjem. Nemojte skinuti sa njega kožu, ona je prirodna zaštita koja treba da ga i dalje pokriva. Namažite antibiotskom mašću, prekrijte područje gazom ili flasterom. Ne zatežite, bolje je da flaster ili gaza budu labavi uz žulj.

4. Dalja nega

Flaster ili gazu menjajte svaki dan ili odmah u slučaju da se pokvase ili zaprljaju. Izbegavajte da nosite cipele ili aktivnosti koje su izazvale žulj dok se ne zaceli. Ako primetite znakove infekcije, kao što su gnoj, temperatura, crvenilo ili toplu kožu oko žulja, natečene limfne žlezde, jaču bol ili otekline, javite se stručnjaku.

VIDEO: Da li prdež može da produži život

(Telegraf.rs / Izvor: webmd.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA