≫ 

Postoje samo 2 načina da se "stvarno" odmorite - pogledajte koliko tačno dana letovanja će vas potpuno opustiti

Naučno je dokazano da su kraći odmori podjednako dobri kao i dugački, s tim što imaju jednu veliku prednost

  • 1

Dvonedeljni odmor je duži od jednonedeljnog odmora, ali ne očekujte da ćete imati dva puta više uspomena kada se vratite na posao. Prema psihologu Danijelu Kahnemanu, kraći odmori su obično jednako dobri kao i duži. Postoji iznenađujuća količina bihejvioralnih nauka koja sugeriše da se odmor može poboljšati jednostavnim potezima, kao što su dobro planiranje unapred i pričanje o tome kada se vratite kući.

A mislili ste da vi nemate sreće: Top 10 najdosadnijih poslova na svetu

Kahneman je napisao studiju o tome kako se ljudska iskustva i sećanje oslanjaju jedno na drugo. Uopšteno govoreći, on je otkrio da se psihologija ljudi može podeliti na "doživljaj sebe" i "sećanje sebe". Dožiljaj sebe je život u trenutku, a sećanje sebe je gledanje sebe u sećanju.

Kraći odmori su obično jednako dobri kao i duži Foto: pixabay.com

- Sreća se može definisati različito u zavisnosti od toga koga biste želeli najviše da zadovoljite. - rekao je Kahneman.

Ako želite da pojačate sreću vašeg doživljaja sebe, planirajte dugotrajan odmor. Dodatna nedelja ispijanja koktela na suncu će sigurno držati nivo stresa nižim od tipkanja preko tastature na poslu. Ali, ako želite da pojačate sreću vašeg pamćenja samog sebe, dugotrajan odmor ima daleko manje smisla.

Ljudski mozak pamti ono što je neobično i novo, a prema Kahnemanu, ako ostajete dve nedelje na odmoru, manje ćete se sećati određenih detalja. Ovo je u suštini razlog zašto se život leti čini bržim i dani kraćim, dok se zima čini beskrajnom.

Ako ostajete dve nedelje na odmoru, manje ćete se sećati određenih detalj Foto: Pixabay.com

Kada odlazite na odmor od dve nedelje umesto jedne, najverovatnije da se ne "menja priča" da bi se stvorila nova iskustva u sećanju. Umesto toga, sve se meša u jednu amorfnu memoriju, pa se sa odmora od dve nedelje vraćate samo sa jednim ili dva izuzetna trenutka.

Drugim rečima, ako definitivno hoćete na dugačak odmor, imate dve opcije:

Možete naglo promeniti plan odmora nakon jedne nedelje, pa drugu nedelju provesti na nekom drugom mestu, tako da stvorite nova sećanja za vaše pamćenje. Ili možete pola odmora provesti što jeftinije (da ostanete kod kuće i izbegavate hotele i slično), a pola provesti na nekom putovanju.

Dodatna nedelja ispijanja koktela na suncu će sigurno držati nivo stresa nižim Foto: Profimedia/Huber images

VIDEO: Ušle su u bazen sa ajkulama a ubrzo se čulo vrištanje

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA