Otkinuta ruka će ponovo izrasti, presađivaće nam svinjske organe: Kako će medicina napredovati u narednih 50 godina

Buduća medicina bi mogla da promeni dužinu trajanja života, ali i druge mnogo bitne stvari

  • 3

Šta ako čujete da udovi mogu da se regenerišu ili da se spasu bebe koje su rođene mnogo pre vremena? Šta ako svinja može da vam pomogne transplatacijom srca? Buduća medicina će učiniti sve ovo mogućim, ali ima tu i još velikih otkrića.

Kanje Vest odlučio je da objasni zašto je nosio barem broj manje papuče - ali svi su i dalje zbunjeni

U prošlom veku smo iskorenili velike boginje i naučili kako da transplantiramo srce sa jednog čoveka u drugog. Ali, pred nama je još uvek daleki put. Medicinska otkrića koja možemo videti u narednih 50 godina deluju kao nauka iz naučno fantastičnog filma.

Prvo veliko otkriće je spasiti prerano rođene bebe. Čak 10 odsto novorođenčadi u Americi je rođeno prerano, kada se tom broju dodao ceo svet, onda je ta brojka mnogo veća. Mnoge od tih beba umiru, a one koje prežive se obično suočavaju sa teškim pitanjima vezanim za zdravlje. Istraživači iz Dečje bolnice u Filadelfiji rade na rešenju.

2017. godine, stvorili su veštačke materice za prerano rođenu jaganjad. Posle 4 nedelje u veštačkoj utrobi, fetusi su porasli, a imali su dobro razvijene organe, počela je da im raste vunena, a neki su čak i otvorili oči. Slična postavka bi, u budućnosti, mogla da pomogne prerano rođenim ljudskim bebama da se u potpunosti razviju nakon rođenja.

Naučnici su 2017. godine, stvorili veštačke materice za prerano rođenu jaganjad Foto: Pixabay.com

Sledeće u redu je rešiti krizu nedostatka organa. Na hiljade ljudi umre svake godine dok čeka na transplantaciju. Da bi se to završilo, tim istraživača pokušava da razvije ljudske organe u telu svinja. Izgleda da svinje imaju organe koji su slični ljudskim po veličini, ali organi u njima mogu da sazre brže, za samo 9 meseci. Za sazrevanje organa u ljudima su potrebne godine. To bi omogućilo brže povećanje broja organa za transplantaciju. Ali, nije lako da ćelije iz jedne vrste prežive u drugoj vrsti.

Zbog toga je bilo veliko otkriće kada su naučnici uspešno uzgojili ljudske matične ćelije u svinjskom embrionu 2016. godine. Ovaj humani svinjski hibrid bio je prvi veliki korak u pravom smeru. Međutim, organi iz svinja možda nisu jedina opcija za transplantaciju. Druga grupa istraživača sa Masačusetsovog Politehničkog instituta u Vorčesteru uvodi velike novitete u tok transplatacije organa.

Oni su transformisali spanać u tkivo srca, što bi moglo da postane dobar način za ozdravljenje oštećenih organa, umesto da se oni menjaju. Listovi spanaća imaju mrežu vena koja, obično, transportuje vodu kroz biljku. Istraživači su te vene ispunili crvenom bojom, sličnom krvi. I zamenili biljne ćelije sa mišićnim ćelijama iz ljudskog srca, koji su u tom procesu pretvorili biljku u prozirnu smesu. Mišićne ćelije su počele da pumpaju crvenu boju kroz vene kao da su krvni sudovi u pravom srcu.

Tim istraživača pokušava da razvije ljudske organe u telu svinja Foto: Pixabay.com

Ali, to je samo početak. Istraživači predviđaju ozdravljenje oštećenih organa i tkiva biljnim graftovima tako što će koristiti sve, od spanaća do brokolija.

Poslednja, ali ne i najmanje važno, možda je čak i najambicioznija misija od svih: regeneracija. Procenjuje se da se 185.000 amputacija godišnje dešava u SAD. I dok se protetika sve više razvija, naučnici se interesuju za posebnu vrstu salamandra, nazvanog akolotl. On može regenerisati skoro sve, uključujući udove, pluća, pa čak i oči. Naučnici pokušavaju da otkrivaju tajnu akolotla i da identifikuju gene koji su odgovorni za ove regeneracije.

Genetski inženjerirati, će možda, dati lek koji emulira isti regres kod ljudi. Bez obzira da li spašava živote ili ih poboljšava, savremena medicina svakako ima interesantnu budućnost.

Posebna vrsta salamandra, nazvana akolotl može da se regeneriše Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raka

    29. avgust 2018 | 14:08

    Prvo pronadjite da nam novi zubi i kosa rastu, a za ruke i noge ima vremena 😉

  • NekoKo

    29. avgust 2018 | 20:16

    Oće kao što od kafe raste rep.

  • Maja

    30. avgust 2018 | 08:30

    Davno je rečeno da će zanimanje budućnosti biti "Izradjivač delova tela".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA