10 svakodnevnih navika koje vam nepovratno uništavaju vid

Zdravlje očiju malo kome od nas je prioritet jer često zanemarujemo ovaj bitan deo našeg tela

  • 0

Uprkos tome što su nas naši roditelji učili, za zdravlje očiju ima bitnijih stvari od jedenja šargarepe i čitanja pod odgovarajućim svetlom.

Vijagra je dobra za srce i pluća, a sada je dokazano da može da popravi i vid

Čak i kada mislite da radite sve kako treba, vaše svakodnevne navike mogu da prouzrokuju nepovratnu štetu vašem vidu nego li koristi koliko god mislili da radite sve ispravno. Ovo su samo neke od grešaka koje nesvesno pravimo i oči nam zbog toga nisu nimalo zahvalne.

Nosite pogrešne naočare za sunce

Naočare za sunce treba da budu dobra zaštita ne samo modni detalj. Foto: Pixabay.com

Ukoliko ne nosite naočare za zaštitu od sunca rizikujete da vam se vid ošteti. Ali, nije stvar u tome da ih samo nosite već da nosite one koje su dobre za vaše zdravlje. Tražite one koje štite i od UVA i UVB zraka, a ne one koje vam lepo stoje i koje su u trendu.

Izbegavate redovne preglede

Malo nas zna da povišen krvni pritisak, problemi sa tiroidnom žlezdom i neke vrste raka mogu da se uoče samo na pregledu kod oftalmologa. Jednom godišnje trebate da se pregledate bez obzira da li imate neke tegobe ili ne.

Prekomerno koristite kapi za oči

Ukoliko mislite da trebate da koristite veštačke suze ili kapi koje će vam pomoći kod alergija, obično se iza toga krije neki veći problem zbog kojeg morate da se javite doktoru. On će proceniti da li vam trebaju i koje kapi, pa ih nemojte kupovati na svoju ruku.

Ne čistite vašu kutijicu za sočiva

Redovno čistite vašu kutijicu za sočiva, a možete je prati i u mašini za pranje sudova. Foto-ilustracija: Foter/Lee J Haywood

Vaša stara kutijica možda sadrži neke štetne bakterije koje vam mogu izazvati neku opasnu infekciju. Bilo da menjate s vremena na vreme vašu kutijicu ili ne, obavezno je perite.

Ne pijete dovoljno vode

Kako bi vaše oči bile hidrirane i proizvodile dovoljno suza, morate da pijete dovoljno vode. Pored toga potrebno vam je i dosta voća i povrća koje sadrži vitamine C i E, cink i omega 3 masne kiseline.

Koristite vodootpornu šminku u kombinaciji sa sočivima

Ostaci šminke mogu da se nađu na sočivima, pa lekari preporučuju da ukoliko koristite vodootpornu šminku bolje koristite sočiva za jednokratnu upotrebu. Maskara može da utiče na proizvodnju suza, pa imajte to na umu sledeći put kada je kupujete.

Koristite pogrešna sredstva za održavanje sočiva

Sredstva za čišćenje sočiva nisu ista. Odlučite se za onaj brend koji vam je preporučio doktor.

Ne perete ruke pre nego što dodirnete oči

Pre nego dodirujete oči obavezno operite ruke. Foto: Telegraf

Higijena ruku je i ovde od velike važnosti jer tako prenosite bakterije. Bilo da stavljate ili skidate sočiva, nanosite šminku ili kapi, obavezno pre toga operite ruke. Iritacija koja može da se pojavi ili infekcija, nije bezazlena.

Ne skidate šminku pre spavanja

Vaše oči treba da se regenerišu dok spavate i poprave štetu koju su pretrpele u toku dana. Zato koža oko očiju treba da bude čista i bez šminke. Koristite neko od organskih ulja za skidanje šminke kao što je kokosovo ulje ili arganovo ulje.

Gledate u ekran pre nego odete na spavanje

Ukoliko gledate TV ili surfujete po telefonu pre spavanja činite samo štetu vašim očima. Vaše oči ne mogu da se odmaraju jer su bile izložene plavoj svetlosti koja im ne prija. Dolazi do pojave suvih očiju, zamućenog vida i glavobolja. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA