≫ 

6 načina na koje će se vaše grudi promeniti kada napunite 40-tu

Gustina dojke je važna zato što otežava otkrivanje raka na mamografu, a gustina sama po sebi može predstavljati rizik od raka dojke

  • 0

Nakon što proslavite veliki 40-ti, nije neobično da primetite nekoliko znakova starenja kada se pogledate u ogledalo. Iako, neke promene ne bi trebalo da vas iznenade kao što su bore oko očiju, neke promene će vas poprilično iznenaditi. Jedna česta, ali neočekivana promena se tiče grudi: njihova veličina, oblik i osećaj će se promeniti.

15 problema koje razumeju samo žene sa velikim grudima

Ova transformacija široko varira i često je usko povezana sa smenama u menstrualnom ciklusu. Nakon 40 godina, mnoge žene počinju da imaju veće udare estrogena za kratko vreme, što izaziva da grudi postanu sasvim drugačije.

Ovi hormonski usponi i padovi tokom predmenopauze mogu početi otprilike pet godina pre početka menopauze. Grudi mogu postati teže i izgledaće starije.

6 načina na koje će vaše grudi da se promene kada napunite 40-tu:

1. Grudi postaju jako osetljive

Dok ste na putu ka menopauzi, postoje dobre šanse da će vam menstrualni ciklus postajati sve kraći i kraći, što znači da ćete cikluse imati češće. I kako se svaki ciklus približava, PMS može da se dogodi na drugačiji način.

- To može dovesti do veće osetljivosti dojki i oticanja. Možda ćete se osećate kao da ponovo prolazite kroz neku vrstu puberteta. - kaže dr Adeti Gupta.

Iako ne možete da zaustavite hormonski sat, možda možete da ublažite bolove u grudima smanjivanjem spoljašnjih izvora estrogena. Dr Gupta predlaže da izbacite hranu zasnovanu na soji (tofu), jer sadrži prirodne biljne estrogene i ograničava potrošnju crvenog mesa, što takođe može podići nivoe estrogena.

Možete da ublažite bolove u grudima smanjivanjem spoljašnjih izvora estrogena Foto: Shutterstock

2. Grudi postaju veće

Zahvaljujući trostrukom uticaju povećanja telesne težine, oticanju od promena estrogena i upalama (što se u telu povećava tokom 40-ih godina), možda ćete imati potrebu za kupovinom grudnjaka.

- Grudi se često povećavaju, a većina žena koje su već imale velike grudi ne mogu podneti čak i veće. - kaže dr Pruudens Hal.

Promena grudnjaka može biti neizbežna, ali održavanje težine (ili gubitak težine ako imate višak) može pomoći grudima da ostanu u veličini na koju ste navikli. Održavanje težine olakšava osećaj i osetljivost grudi, jer skladištenje masti povećava nivo estrogena u krvotoku.

3. Grudi se opuštaju

Ozbiljna deflacija se obično ne javlja do 50-tih godina, kada je postmenopauzalni nivo estrogena na niskom nivou. Ali, zahvaljujući gravitaciji, možda ćete početi da vidite opuštanje grudi i u 40-im godinama.

- Izgubili ste kolagen, koža postaje manje elastična, a tetive, zvane Kuperovi ligamenti, gube elastičnost i snagu. - kaže dr Hal.

Ove promene su čisto estetske, ali ako vas uznemiravaju, jačanje mišića iza vaših grudi može pomoći u smanjenju opuštanja.

Ozbiljna deflacija grudi se obično ne javlja do 50-tih godina Foto: Pixabay.com

4. Grudi imaju više grudvica i udubljenja

Opet, krivite svoje hormone.

- Fibrocističke promene su uobičajene u vašim 40-im godinama. - kaže dr Gupta.

Možda ćete primetiti da se vaše grudi osećaju lakše, a tu uopšte nema razloga za brigu sve dok su promene slične u obe dojke. Normalno je da se grudi osećaju progresivno upaljeno dok se menstruacija približava. Kada niste sigurni, ili ako iznenada nađete grudvicu koju niste imali prethodnog meseca ili koja se ne smanjuje nakon početka vaše menstruacijue, zatražite savet od stručnjaka.

5. Grudi postaju gušće i bujnije

Gustina dojke nije nešto što možete osetiti. Ona se odnosi na količinu masti koju imate u odnosu na količinu gustog tkiva poput žlezda i kanala. Jedini način da znate da li imate guste grudi je da uradite mamograf.

Guste dojke su mnogo češće kod mlađih (premenopauzalnih) žena, u poređenju sa starijim (postmenopauzalnim), ali dr Gupta kaže da to ne znači da vaše grudi automatski postanu manje guste svake decenije. Zapravo, ona kaže da neke žene verovatno imaju gušće grudi u svojim 40-tim godinama, nego što su to imale u svojim 30-tim godinama, a to se dešava zbog hormonskih promena.

Gustina dojke je važna zato što otežava otkrivanje raka na mamografu, a gustina sama po sebi može predstavljati rizik od raka dojke. Ako već ne znate da li imate guste grudi, pitajte svog lekara. Pitajte i da li ste kandidat za sonogram.

- Kod žena sa gustim grudima, 50 odsto raka dojke ne može da se utvrdi tokom mamografije. - kaže dr Hal, naglašavajući da je sonogram precizniji.

Fibrocističke promene su uobičajene u 40-im godinama Foto: Pixabay.com

6. Grudi postaju sklonije raku

Bez obzira da li imate guste grudi ili ne, rizik od razvoja raka dojke počinje da raste kada napunite 40 godina. Zbog toga većina zdravstvenih stručnjaka predlaže početak godišnjeg mamografskog pregleda.

- Bar napravite bazu, a zatim možete razmotriti iduće 1-2 godine u zavisnosti od faktora rizika. - kaže dr Gupta.

Možda ćete želeti da radite samopreglede grudi jednom mesečno. Iako neke medicinske grupe kažu da samopregledi nisu neophodni, jer nisu dokazali da spašavaju živote, drugi stručnjaci (uključujući dr Hal) i dalje smatraju da su korisni, a mnogi pacijenti su prijavili pronalaženje sopstvenih tumora. U najmanju ruku, pregled dojki jednostavno znači da pravite naviku čuvanja zdravlja, tako da možete da otkrijete bilo kakve probleme na vreme.

Rizik od razvoja raka dojke počinje da raste kada napunite 40 godina Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: health.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA