≫ 

Ova stvar na aerodromu prljavija je nekoliko puta od toaleta, a svi smo je barem jednom dodirnuli

Bakterije su svuda oko nas i koliko god pokušavali da ih izbegnemo nekad je prosto nemoguće

  • 0

Plastične posude u koje putnici odlažu svoj ručni prtljag na aerodromima imaju više virusa i bakterija nego bilo koje mesto na aerodromu, uključujući i toalet.

Ako ste izgubili kofer na aerodromu, svoje stvari ponovo možete kupiti ovde

Takve posude su prekrivene patogenima koji mogu da izazovu zarazu kao što je prehlada, grip, upala pluća, infekcije creva, SARS pa čak i oštećenje mozga. One su zaražene tolikim bakterijama jer se često brzo ponovo koriste, a dodiruje ih svaki putnik koji dođe na aerodrom.

Sve površine sa kojima dolazite u kontakt dok ste na aerodromu, zaražene su nekim patogenima. Foto: Tanjug/AP

Takve posude se retko dezinfikuju, a na njihovim tvrdim površinama preživljavaju i najupornije bakterije. U istraživanju su analizirani uzorci sa toaleta, posuda za prtljag, rukohvati stolica, gelenderi na stepenicama i liftovima, plastične igračke za decu u igraonici, kolica za prtljag, dugmad na liftovima i bankomatima, ekrani mašina za čekiranje, drvene i staklene površine na pasoškoj kontroli.

Respiratorni virusi pronađeni su na 10 odsto površina i u 25 odsto uzoraka vazduha. Virusa je bilo najmanje u toaletima jer većina ljudi održava higijenu ruku nakon upotrebe istog. Rezultati su ukazali na prisustvo influence A i rinovirusa koji izazivaju prehladu i grip. Bilo je tu i adeno virusa, koji dovodi do pojave kašlja, bronhitisa, pneumonije, dijareje, crvenila u očima, infekcije bešike, temperature, upale stomaka čak i oštećenja mozga. Našli su i korona virus, MERS i SARS.

Vodite računa o higijeni vašeg prtljaga. Foto: Pixabay.com

Iako većina ovih virusa jeste manje opasna za zdrave ljude, može da bude fatalna za malu decu, ljude sa slabim imunim sistemom i starije ljude. Zbog toga stručnjaci savetuju svima koji dolaze na aerodrom da paze na higijenu ruku, da redovno peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih ljudi.

VIDEO: Mislite da su naši javni toaleti prljavi? Pogledajte samo kakvi su u Londonu!

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA