≫ 

Donirani organi je trebalo da im spase život, a na kraju su ih ubili

Bizaran slčaj potpuno je zbunio stručnjake

  • 0

Tri žene umrle su od karcinoma nakon transplantacije organa zbog kojih su dobili rak dojke, otkrio je šokantan naučni rad koji su objavili istraživači nemačkog Univerziteta u Tubingenu i holandskog VU univerzitetskog medicinskog centra u Amsterdamu.

Donorka organa, 53-godišnja žena preminula je od moždanog udara 2007. godine i donirala svoje bubrege, pluća, jetru i srce pacijentima koji su čekali transplantacije.

Ako se prepoznate u samo jednoj stvari sa ove liste - preti vam opasnost od moždanog udara

Međutim, u roku od šest godina, četiri od pet pacijenata je preminulo. Pacijent koji je dobio srce preminuo je od sepse, dok je još troje umrlo od karcinoma dojke koji je metastazirao na ostale organe. Samo je jedan preživeo.

Foto: Pixabay

Lekari nisu znali da žena koja je donirala organe boluje od raka. Transplantirani organi odigrali su ulogu trojanskog konja i preneli bolest u organizam primaoca.

Stručnjaci kažu da su izgledi da rak dobijete od transplantacije jednog organa prilično mali, jedan napram 10.000. Takođe, veruju kako je ovo prvi slučaj da je jedan pacijent prosledio rak na četiri primaoca. Osim toga, nikad do sada nije zabeleženo da je za razvoj tumora prošlo toliko mnogo vremena.

Stručnjaci insistiraju da su pretrage koje prolaze donori organa temeljne i ističu da su šanse za dobijanje raka od transplantiranog organa negde između 0.01 do 0.05.

U ovom uznemirujućem i neuobičajenom slučaju, karcinom je prvo dijagnostifikovan 42-godišnjoj ženi kojoj su transplantirana oba plućna krila. Nešto manje od godinu i po dana nakon što je dobila nova pluća, žena je primljena u bolnicu jer nije mogla da normalno diše.

Lekari su dijagnostifikovali karcinom dojke koji je krenuo iz pluća i zahvatio kosti. Kasnije se proširio i na jetru, pa je žena preminula u avgustu 2009. godine, odnosno oko dve godine nakon transplantacije.

Dijagnoza koju su lekari postavili je i dalje karcinom dojke bez obzira na to što je rak zahvatio i druge organe jer se tkivo tumora sastojalo od ćelija specifičnih za karcinom dojke.

Foto: Profimedia/Hoxton

Daljim DNK ispitivanjem, lekari su dokazali da je poreklo karcinoma iz organizma donorke organa.

Na vest da je prva pacijentkinja s transplantiranim plućima preminula, 62-godišnja žena koja je dobila levi bubreg i 32-godišnji muškarac koji je primio desni bubreg upozoreni su na rizik od karcinoma.

Oba pacijenta su obavila sve pretrage, ali u tom trenutku još nije bilo nikakvog nalaza koji bi potvrdio prisutnost zloćudne bolesti.

2011. godine muškarcu je dijagnostifikovan karcinom bubrega, a kod žene je pet godina kasnije pronađen karcinom jetre.

Muškarac s transplantiranim bubregom na kom je pronađen karcinom lekari su uklonili bubreg, a on je godinu dana primao hemoterapiju pa se bolest 2012. povukla.

Međutim, kod žene kojoj je dijagnostifikovan rak jetre, on se pojavio i na bubregu, kostima i drugim organima probavnog trakta. Preminula je dva meseca nakon dijagnoze, odnosno šest godina nakon što je dobila transplantirani bubreg.

Foto: Pixabay.com

Četvrta pacijentkinja koja je dobila rak od transplantiranog organa je 59-godišnja žena koja je nakon dijagnoze ciroze dobila novu jetru. Tumor joj je otkriven 2011. godine, ali ona je odbila operaciju kojom bi joj izvadili jetru jer se bojala komplikacija koje je doživela prilikom prve operacije 2007. godine.

Lekari kažu da se žena osećala dobro i da je neoperativni tretman bolesti zaustavio napredak bolesti. Karcinom je ponovo počeo da se širi 2014. ali ona je odbila dalje lečenje i umrla.

Jedinstven slučaj

Stručnjaci misle kako je moguće da su organi bili na toplom bez dotoka krvi što je moglo da omogući ćelijama tumora smeštanje u organe iz kojih su počeli da se dalje šire.

A kako su pacijenti primali lekove koje su slabili njihov imuni sistem kako njihov organizam ne bi odbacio nove organe, karcinom je mogao neometano da se razvija, piše DailyMail.

VIDEO: U Srbiji su prvi put transpalntovali testise davne 1926.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA