• 0

Ako ovako kuvate pirinač, možete da se otrujete

Naučno je dokazano da pirinač sadrži arsen, a zavisno od njegove koncetracije on može biti jako štetan po organizam

  • 0

Jedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča može da dovede do mnogo zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici. Većina ljudi kuva pirinač tako što ga drži u šerpi sve dok voda ne ispari?

Niko nije bezbedan: 10 znakova da vam je neko ukrao identitet

Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj način kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča. Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča. Ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Arsen je povezan sa bolestima srca, dijabetesom i rakom, kao i problemima u razvoju Foto: Pixabay.com

Najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom da ga isperete više puta, sve dok voda ne bude prozirna. Prisustvo arsena u pirinču je dokazao Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča.

U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jednu čašu pirinča dodao je dve čaše vode, a voda je "isparila" tokom kuvanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda se astojala u tome da je ostavio pirinač u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

Najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom da ga isperete više puta Foto: Pixabay.com

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj SPORT vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs / Izvor: b92.net)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima