≫ 

Šta je to rotavirus i kako da ga prepoznate i lečite: Život deteta bukvalno može zavisiti od vaše reakcije

Rotavirus nema ništa zajedničko sa gripom, zato mu je potrebno sasvim drugačije lečenje, a najugroženija su novorođenčad i deca mlađa od šest godina

  • 1

Rotavirus ili stomačni grip možda ne izgleda kao ozbiljna bolest, ali može biti jako opasan za decu. Važno je da umete da prepoznate sve simptome i da budete spremni da odmah pomognete svom detetu, jer život male dece bukvalno može zavisiti od vaše reakcije.

10 najsmrtonosnijih namirnica koje jedemo svaki dan, a ne bismo smeli ni da ih pomirišemo

Rotavirus nema ništa zajedničko sa gripom, pa šta je onda rotavirus ili stomačni grip?

Rotavirus je otkrio profesor Rut Bišop, doktor iz Australije. Netaknute čestice virusa podsećaju na točak ili loptu (pa naziv potiče od latinske reči rota, što znači točak). Kada ove čestice prodru u telo, počinju da uništavaju tanka intestinalna tkiva. Proces varenja se pogoršava, osoba doživljava ozbiljnu dijareju i povraćanje, a deca doživljavaju i prateću visoku temperaturu.

Deca uz rotavirus doživljavaju i prateću visoku temperaturu Foto: Pixabay.com

Glavni simptomi rotavirusa su:

Mučnina i povraćanje

Dijareja

Visoka temperatura

Bol u stomaku i grčevi

Glavna pretnja za dete je dehidratacija izazvana ovim simptomima. U nekim slučajevima može doći i do kašlja i curenja nosa, pa je prilično teško shvatiti šta nije u redu. Neka deca mogu doživeti konvulzije zbog brze dehidracije.

Glavna pretnja za dete je dehidratacija izazvana glabnim simptomima rotavirusa Foto: Pixabay.com

Kako možete uočiti razliku između rotavirusa i trovanja hranom?

Prilično je lako reći da nema velike razlike između rotavirusa i trovanja hranom. U slučajevima trovanja hranom, dete treba da primi potrebne sorbente i da pije puno vode.

U slučajevima trovanja hranom:

Povraćanje nije tako ozbiljno

Temperatura se ne povećava ili brzo postaje normalna

Nema dijareje ili brzo nestaje ako se pojavi

Bol u stomaku ne traje predugo

U slučajevima trovanja hranom, dete treba da primi potrebne sorbente i da pije puno vode Foto: Pixabay.com

Kako lečiti rotavirus i koji lekovi su opasni u ovom slučaju?

Pošto su dehidratacija i mineralni nedostatak najopasnije što vaše dete doživljava, treba tretirati te probleme. Lečenje zavisi od simptoma, jer ne postoje specifični lekovi protiv rotavirusa.

Važno je uraditi sledeće:

1. Opskrbite telo tečnostima

Specijalne rastvori soli (elektroliti) će vratiti ravnotežu potrebnih elemenata. I naravno, ne zaboravite na vodu. U slučaju ozbiljnog povraćanja, dete uvek treba da pije male količine tečnosti. Ako imate novorođenče koje ne žele da pije, pokušajte da mu date tečnost pomoću šprica.

2. Proverite temperaturu

Ako je količina vode u redu, telo će brže poraziti virus. U slučaju visoke temperature, roditeljima se preporučuje da svom detetu daju antipiretik (lek protiv groznice).

3. Koristite sorbente (i aktivni ugljen i lekove koji sadrže sorbente)

Nemojte koristiti antibiotike. Antibiotici se ne bore protiv virusa i mogu postati opasni u slučajevima rotavirusa. Oni utiču na creva koja su već oštećena i mogu izazvati akutnu dijareju. U nekim slučajevima lekari prepisuju antibiotike, ako dijareja traje više od 14 dana, lekari mogu posumnjati na  slučaj kolere.

Ukoliko nemate elektrolite iz apoteke, možete napraviti približnu zamenu koja će telu obezbediti potrebne količine soli i drugih elemenata:

800 ml vode

2 kašike šećera

1 kašika soli

1 kašike sode bikarbone

Antibiotici se ne bore protiv virusa i mogu postati opasni u slučajevima rotavirusa Foto-ilustracija: Profimedia

Kada morate odmah da reagujete?

Ljudi svih uzrasta mogu da pate od rotavirusa, ali uglavnom pogađa decu mlađu od 6 godina. U nekim slučajevima potrebna je lekarska pomoć. Neki od lekara preporučuju sprečavanje infekcije vakcinom protiv rotavirusa. Rotavirus je izuzetno opasan za decu mlađu od 2 godine, tako da bi u tom slučaju trebali da reagujete odmah.

Morate pozvati doktora ako je beba dehidrirana. Glavne naznake su: beba se ne znoji, ima teškoće u disanju, ili ne urinira više od 3 sata. Gedajte da li vaša beba plače bez suza i da li je njen jezik suv, u ovom slučaju, deca su u velikom riziku od pneumonije.

Da li je potrebna dijeta?

Tokom prva 24 sata, deca verovatno neće želeti da jede uopšte, ali moraju piti puno vode. Detetu možete davati i čaj umesto vode. Mleko i mlečni proizvodi su zabranjeni jer rotavirus doprinosi netoleranciji laktoze. Deci ne smete davati pileću supu jer ona vodi do dijareje.

Deci ne smete davati pileću supu jer ona vodi do dijareje Foto: Pixabay.com

Šta im je dozvoljeno da jedu? Pokušajte da ih hranite neutralnim proizvodima i polako proširite meni kada dijareja više nije problem. Pokušajte da ih hranite sledećim:

Dobro prepečenim dvopekom

Kašom napravljenom sa vodom

Pire krompirom napravljenim sa vodom i supom od povrća

Pečenim jabukama

Pokušajte da hranite dete neutralnim proizvodima i polako proširite meni kada dijareja prestane Foto: Pixabay.com

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    28. septembar 2018 | 21:15

    Moje dete je imalo ovaj virus i dehidriralo i zavrsilo u bolnici. Tamo su joj davali jogurt i hleb,kuvani pirinac i pecenu jabuku. Po izlasku iz bolnice preporuka je bila da jos dve nedelje bude na tom dijetetskom rezimu ishrane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA