≫ 

Dobro se pazite ako nosite sočiva: Ova infekcija može da izazove slepilo

Oni koji nose sočiva su skloniji ovoj infekciji, a ona može da se spreči

  • 0

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, lekari upozoravaju da dobro vodite računa o higijeni očiju kako se ne bi zarazili retkom infekcijom od koje možete čak i da oslepite. Infekcija "Acanthamoeba keratitis" može da se spreči, a dovodi do upale prednje površine oka. Oni koji nose sočiva su skloniji ovoj infekciji.

Svi rani znaci da se u vašem telu pojavio rak i gde se tačno nalazi

Stručnjaci upozoravaju da loše higijenske navike prilikom rukovanja kontaktnim sočivima mogu da povećaju rizik od kontaminacije oka. Tuširanje ili plivanje sa sočivima su faktor rizika. Najteže pogođeni pacijenti ostaju sa manje od 25 odsto svog vida ili postaju slepi nakon oboljevanja.

Stručnjaci upozoravaju da loše higijenske navike prilikom rukovanja sočivima povećavaju rizik od kontaminacije Foto-ilustracija: Foter/1lenore

Jedna bolnica u Londonu zabeležila je porast inficiranih od 2011. godine. Između 2000. i 2003. godine u toj bolnici je zabeleženo osam do deset slučajeva zaraženih od ove infekcije, rezultati su novog istraživanja koje je objavljeno u Britanskom časopisu za oftalmologiju.

Međutim, od 2011. do 2016. godine broj inficiranih povećan je na 35 do 65 godišnje.

- Ovo povećanje broja inficiranih samo znači da oni koji nose sočiva moraju biti upoznati sa rizikom. -  rekao je profesor Džon Dart sa UCL Instituta.

Od 2011. do 2016. godine broj inficiranih povećan je na 35 do 65 godišnje Foto-ilustracija: Foter/nikozz

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs / Izvor: b92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA