Svet je krenuo dođavola: Lek za najgori rak na svetu je opasni virus koji uništava bebe

Do sad se smatralo da su ovakve bolesti neizlečive, ali naučnici daju nadu da su pronašli potencijalno rešenje

  • 0

Zika je poznata kao grozan virus koji izaziva deformitete kod nerođenih beba i kasnije retko neurološko stanje mikrocefaliju. Hara velikim delom planete i posebno je opasan za trudnice, odnosno za njihovu nerođenu decu. Teško da se može zamisliti da takva bolest može poslužiti čovečanstvu za nešto dobro.

Svi rani znakovi da se u vašem telu pojavio rak i gde se tačno nalazi

Ali, naučnici tvrde da su uz pomoć baš ovog virusa uspeli da ubiju agresivne ćelije raka mozga, i time otvorili put tretmanima do sada neizlečivih vrsta raka mozga. Eksperimenti su, za sada, rađeni samo na ljudskim ćelijama transplantiranim u miševe, tako da smo još daleko od toga da se to koristi u kliničke svrhe.

Uprkos tome, to je veliki napredak za obračun sa rakom kog je, do sada, bilo nemoguće pobediti.

Zika virus je bolest koju prenose komarci, a 2015. i 2016. godine je u određenim delovima sveta bila prava epidemija Foto-montaža: pixabay.com

Zika virus je bolest koju prenose komarci, a 2015. i 2016. godine je u određenim delovima sveta bila prava epidemija. Zika virus "cilja" neuralne progenitorne ili prekursorske ćelije. One su retke kod odraslih, tako da virus nije preterano opasan, najčešće se manifestuje u obliku temperature, glavobolju i osipa. Ali, kada je reč o nerođenim bebama, kojima je mozak "krcat" tom vrstom ćelija, Zika je izrazito opasna. Ako ih zahvati, velike su šanse da će biti rođene s mikrocefalijom, a deca koja pate od nje često imaju velike probleme u razvoju.

Isti virus uspešno ubija ćelije glioblastoma, najzloćudnije vrste tumora mozga koji je skoro uvek neoperativan. Neki prosek trajanja života nakon dijagnoze je oko dve godine.

Ako se agresivnom hemoterapijom, zračenjem i ranom dijagnozom i uspe ukloniti, on se najčešće vrati jer se "skriva u mozgu" u obliku matičnih ćelija glioblastoma (GSC).

Zika virus "cilja" neuralne progenitorne ili prekursorske ćelije Foto: Pixabay.com

- Tokom epidemije Zike, virus prvo napada neuralne progenitorne ili prekursorske ćelije, a možda bi mogao specifično napadati GSC. Zika je devastirala GSC i u Petrijevoj posudici i u živim miševima. I ne samo to, targetirala je GSC dok skoro uopšte nije napadala zdrave ćelije. Ali, naučnici su koristili specifičan soj Zike.- rekao je jedan od naučnika na istraživanju, Pei Jong Ši, a ta se pretpostavka pokazala tačnom.

Naučnici su razvili oslabljeni soj koji su nazvali ZIKV-LAV. Kada se ubaci u miševe uzgojene da nemaju imunitet (ili skoro da nemaju imunitet) nije im ni na koji način naštetila. Ekipa je onda kombinovala svoje novo sredstvo sa ćelijama glioblastoma pa to sve "ubacila" u mozak miševa. Kao kontrolnu skupinu, u neke miševe su "ubacili" samo GSC ćelije. Miševi koji su dobili ZIKV-LAV su razvili tumore mnogo sporije nego kontrolna grupa, i živeli su znatno duže.

Lečene ili bombardovane GSC ćelije su proizvele snažan anti-viralan odgovor koji je rezultirao upalom i na kraju smrću dotičnih ćelija. Tretman i dalje treba prilagođavati, i treba ga prilagoditi telu čoveka, ali preliminarni rezultati su obećavajući.

Zika virus uspešno ubija ćelije glioblastoma, najzloćudnije vrste tumora mozga koji je skoro uvek neoperativan Foto-ilustracija: Profimedia

(Telegraf.rs / Izvor: express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA