6 opakih bolesti koje mogu da izazovu ulošci i tamponi

Sintetika i plastika mogu da ograniče protok vazduha, toplote i vlažnosti, a to može da podstakne i porast bakterija

  • 0

Stvarno je frustrirajuće kada otkrijete da je neki praktičan proizvod vrlo nezdrav, a prema novijim istraživanjima to su tamponi i ulošci. Većina žena koristi oba ova proizvoda, a "Wellness Mama" upozorava na probleme koje oni mogu da izazovu.

Topi salo preko noći: 10 načina da smanjite stomak za samo 24 sata

Plastika - vaginalno područje je jako prokrvljeno i koža je posebno tanka u ovom području, što olakšava plastičnim hrmikalijama ulazak u telo. Neki ulošci i tamponi sadrže plastične hemikalije poput Bisfenola A. Zašto su te hemikalije štetne?

Bisfenol A i Bisfenol S ometaju razvoj embriona i povezuju se sa razvojem bolesti srca i rakom. Ftalati koji tamponima olakšavaju primenu i daju glatkoću su poznati po tome što regulišu genetsku ekspresiju, a DEHP može dovesti do višestrukih oštećenja organa. Isto tako, ulošci mogu sadržati mnoštvo drugih potencijalno opasnih sastojaka, kao što su neutralizatori mirisa i parfemi. Sintetika i plastika mogu da ograniče protok vazduha, toplote i vlažnosti, a to može da podstakne i porast bakterija u vaginalnom području.

Bisfenol A i Bisfenol S ometaju razvoj embriona i povezuju se sa razvojem bolesti srca i rakom. Foto: Shutterstock

Ekološki problem - velika količina uložaka i tampona završava na odlagalištima i postrojenjima za pročišćavanje vode. Prosečna žena potroši oko 16 hiljada tampona i/ili uložaka tokom života. Većina tih proizvoda sadrži plastiku koja je problematična i treba joj dosta vremena da se razgradi.

Pamuk - ako ste ikad obratili pažnju na reklame za tampone i uloške, lako možete pomisliti da su napravljeni od mekog pamuka iz netaknutih belih polja. Nažalost, to obično nije slučaj. Neki tamponi i ulošci sadrže pamuk, ali većina njih sadrži sintetički pamuk. Postoje dokazi da sintetička vlakna mogu povući previše vlage iz vaginalnog područja i smanjiti čvrstoću tog područja, što može povećati rizik od sindroma toksičnog šoka.

Tamponi i ulošci koji su napravljeni od prirodnog pamuka obično su izbeljeni hlorom ili drugim hemikalijama. Osim toga, pamuk je jedna od najprljavijih biljaka jer je tretirana raznim pesticidima. Povrh toga, istraživanje iz 2015. je pokazalo da je 85 odsto tampona kontaminirano glifosatom (herbicid povezan s rakom).

Tamponi i ulošci koji su napravljeni od prirodnog pamuka obično su izbeljeni hlorom ili drugim hemikalijama Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Sindrom toksičnog šoka - iako je redak, sindrom toksičnog šoka je infekcija koja može dovesti u opasnost vaš život, a povezuje se s upotreboom tampona. Novije teorije govore da stafilokoke ili streptokoke izazivaju ovu infekciju, a nošenje tampona može povećati šanse za ovu infekciju.

Menstrualne čaše - prijatna, sigurna i prihvatljiva alternativa tamponima i higijenskim ulošcima. Napravljena je od silikona medicinske čistoće, postavlja se u vaginu i njena funkcija je da sakuplja menstrualnu krv za razliku od tampona i uložaka koji je upijaju. Ne izaziva iritaciju ili isušivanje, pa može zadržati više tečnosti.

Menstrualne čaše su prijatna, sigurna i prihvatljiva alternativa tamponima i higijenskim ulošcima Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: zdravakrava.24sata.h)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA