• 2

8 namirnica koje nikako ne smete da zagrevate i šta će vam se desiti ako to učinite

Najlakši način spremanja doručka ili večere na brzaka je podgrevane onoga što je ostalo od ručka

 • 2

Ostaci hrane mogu biti i više nego korisni kada je u pitanju ručak ili večera na brzaka. Osim toga, tako možete štedeti i vreme i novac. Postoji nešto tako zadovoljavajuće u tome kad podgrejete tanjir koji vam je ostao od ručka za večeru. Najlakši način podgrevanja hrane je u mikrotalasnoj jer je brz, ali treba biti jako oprezan sa tim kakvu hranu podgrevate.

Krajnje bizarna pravila koja morate da poštujete dok jedete u stranoj zemlji

Nažalost, podgrevanje određenih jela može dovesti do trovanja hranom ili lošeg varenja. Evo nekoliko namirnica koje nikada ne biste trebali da podgrevate: 

Podgrevanje određenih jela može dovesti do trovanja hranom ili lošeg varenja Foto: Pixabay.com

1. Dva puta razmislite pre zagrevanja krompira

Zagrevanje krompira, i to u bilo kom njegovom obliku, može da vas učiniti bolesnim. Problem sa kromprom tokom zagrevanja nije proces samog zagrevanja u mikrotalasnoj ili rerni. Ako se krompir hladi na sobnoj temperaturi, u njemu mogu da se formiraju bakterije koje izazivaju botulizam. Veće su šanse da se to desi ako je krompir dobro zatvoren u foliju. Zagrevanje krompira nije dovoljno da ubije ove bakterije, čak i ako se jelo čini toplim. Ako niste stavili krompir odmah u frižider, bolje je da ga bacite nego da rizikujete da se otrujete.

Zagrevanje krompira, i to u bilo kom njegovom obliku, može da vas učiniti bolesnim Foto: Pixabay.com

2. Zagrevanje pečurki može da uznemiri stomak

Zagrevanje pečuraka je česta i velika greška. Pečurke sadrže proteine koje mogu postati oštećeni enzimima i bakterijama, ako se ne skladište pravilno. To se dešava ako ostavite pečurke na sobnoj temperaturi. Zagrevanje i konzumiranje pečuraka koje su se na ovaj način ohladile može da vam izazove veliki bol u stomaku. Ako stvarno morate da zagrejete pečurke, Evropski savet za informisanje o hrani, preporučuje da ih zagrejete na najmanje 70 °C.

Pečurke sadrže proteine koje mogu postati oštećeni enzimima i bakterijama, ako se ne skladište pravilno Foto: Pixabay.com

3. Piletina nije pogodna za zagrevanje

Verovatno ste čuli da zagrevanje ostatka piletine može biti opasno. Iako nije sasvim tačno da će zagrejana piletina dovesti do trovanja hranom, proces zagrevanja ovog mesa je jako nezgodan. Lidija Bučman, portparol Saveta za informisanje o bezbednosti hrane, kaže da je tehnički u redu da ponovo zagrejete piletinu. Međutim, morate biti sigurni da je svaki deo piletine dosegao temperaturu od 79,44 ° C, da biste bili sigurni da ste ubili sve opasne bakterije. Jedini način da to uradite je termometar za kuvanje. Osim toga, piletina koja stoji duže od tri dana bi trebalo da bude bačena.

Piletina koja stoji duže od tri dana bi trebalo da bude bačena Foto: Pixabay.com

4. Jaja se mogu pokvariti tokom zagrevanja

Ako nameravate da zagrevate kajganu, pržena jaja ili prženice, dobra ideja je da ih podgrejete u mikrotalasnoj pećnici na minut ili dva. Međutim, Uprava za hranu i lekove savetuju da se jaja ne zagrevajuu, jer mogu biti opasna. Prema FDA, nikada ne ostavljajte jaja ili jela koja sadrže jaja van frižidera, i to nikako više od dva sata. Bakterije, kao što je salmonela, se mogu brzo razmnožavati u jajima i dovesti do ozbiljnog trovanja hranom.

Nikada ne ostavljajte jaja ili jela koja sadrže jaja van frižidera, i to nikako više od dva sata Foto: Pixabay.com

5. Zagrevanje kuvanog pirinča može dovesti do trovanja bakterijama

Kako je BBC objavio, kuvani pirinač može biti kontaminiran bakterijom Bacillus cereus. Iako ove bakterije mogu biti bezopasne, one stvaraju spore koji su otrovne i otporne na toplotu. Kuvani pirinač jedite kad ga skuvate i ne ostavljajte ga sobnoj temperaturi. Ako morate da zagrejete pirinač, uverite se da je svaki deo vruć. Ovo podrazumeva da zagrejete veliku količinuu pirinča odjednom, uz lagano mešanje.

Kuvani pirinač može biti kontaminiran bakterijom Bacillus cereus Foto: Pixabay.com

5. Majčino mleko i hrana za bebe ne bi trebalo da se podgrevaju

Iako se majčino mleko i hrana za bebe mogu zagrevati, ne bi trebalo da se zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici. Dijetetičarka i nutricionista Suzi Garsija je rekla da mikrotalasne mogu nejednako zagrevati hranu, što dovodi do vrelih delova koji mogu opeći usta i grlo bebe. Ako želite da zagrejete mleko ili hranu za bebe, to uradite u toploj vodi na šporetu.

Ako želite da zagrejete mleko ili hranu za bebe, to uradite u toploj vodi na šporetu Foto: Pixabay.com

6. Trebalo bi da budete izuzetno oprezni prilikom zagrevanja morskih plodova

Morske plodove je uvek najbolje jesti sveže, ali da li su bezbedni za zagrevanje? Odgovor zavisi od načina skladištenja morske hrane. Prema FDA, sveži morski plodovi koji su uhvaćeni i odmah zamrznuti bi trebalo da budu sigurni za zagrevanje. Međutim, sveži ili kuvani morski plodovi koji su proveli neko vreme na sobnoj temperaturi mogu biti pokriveni bakterijama koje mogu izazvati bolesti povezane sa hranom. Ponovno zagrevanje možda ne ubija ove bakterije. FDA preporučuje da morske plodove bacite ako stoje više od dva sata van frižidera. Bakterije mogu ubrzamo da rastu na morskim plodovima na bilo kojoj temperaturi između 40 i 140 stepeni Celzijusa.

Sveži ili kuvani morski plodovi koji su bili na sobnoj temperaturi mogu biti pokriveni bakterijama Foto: Pixabay.com

7. Spanać možda nije siguran za mikrotalasnu

Ostatak spanaća verovatno nije ničiji omiljeni ručak, ali možda postoji i zdravstveni razlog zbog kog bi trebalo da izbegavate zagrevanje ovog povrća. Nitrat u spanaću se može pretvoriti u nitrite, a zatim na nitrozamine u toku zagrevanja. Neki nitrozamini su kancerogeni i mogu uticati na sposobnost tela da raspoređuje kiseonik.

Nitrat u spanaću se može pretvoriti u nitrite, a zatim na nitrozamine Foto: Pixabay.com

8. Nemojte zagrevati ništa sa švedskog stola

U skladu sa FDA, posuđe za hranu na sobnoj temperaturi je pogodno za razmnožavanje opasnih mikroorganizama. Bakterija se brzo šire po hrani. Iako većina profesionalnih ugostiteljskih kompanija i restorana prati stroge smernice o bezbednosti hrane, kako bi sprečila bolesti koje se prenose hranom, švedski stolovi nisu toliko strogo kontrolisani. To znači da bakterije u njima mogu biti na nebezbednim nivoima, a ponovno zagrevanje možda neće potpuno uništiti klice.

Posuđe za hranu, na sobnoj temperaturi je pogodno za razmnožavanje opasnih mikroorganizama Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • PECA

  26. septembar 2018 | 21:29

  Da li ću se otrovati ako piletinu zagrejem na79,43°c ?

  10
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima