Ovo su simptomi stravične bolesti zbog koje je mali Duki umro: Uglavnom napada decu, a tumor može da se napipa i pre dijagnoze

Svako drugo dete u vreme postavljanja dijagnoze ima metastaze, najčešće na plućima, a veliki broj ovih tumora može da luči pojedine produkte koji daju čitav niz različitih simptoma

  • 11

Četvorogodišnji Dušan Todorović Duki je ujedinio i pokrenuo Srbiju. Ono što mnogima nije uspelo, malom heroju jeste, ali nažalost svoju bitku nije dobio. Njegovo maleno srce danas je prestalo da kuca.

Dušan je rođen 21.06.2014. godine u Beogradu, a prvi simptomi bolesti uočeni su krajem 2016. godine, kad je analizom krvne slike primećen pad hemoglobina.

>>> Dušan Todorović umro u Barseloni, otac se od njega oprostio najtežim rečima: Spavaj, sine, dosta si se namučio (FOTO)

Maleni Dušan izgubio je bitku s tumorom - Foto: Instagram

Pedijatar u Domu zdravlja u Svilajncu je napipao u trbuhu deteta strano telo, nakon čega je dao uput za Beograd. Daljim analizama mališanu je dijagnostifikovan tumor – neuroblastom.

Neuroblastom predstavlja četvrti po učestalosti malignitet koji se nalazi u pedijatrijskoj populaciji, a ispred njega po učestalosti se nalaze tumori mozga, limfomi i leukemije. U pitanju je najčešći tumor koji se nalazi u trbušnoj duplji kod dece.

Tačan uzrok nastanka ovih tumora nije u potpunosti poznat i pretpostavlja se da postoji određena genetska predispozicija (kod svakog pedesetog pacijenta), kao i delovanje nedovoljno istraženih faktora spoljašnje sredine.

Tačan uzrok nastanka ovih tumora nije u potpunosti poznat i pretpostavlja se da postoji određena genetska predispozicija - Foto-ilustracija: SXC.hu/tkobosz

Statistički podaci pokazuju da se neuroblastom javlja kod jednog u 10.000 dece. Postoji rasna predilekcija u njihovom javljanju i češći su kod pripadnika bele populacije. Takođe, nešto češće se javljaju kod devojčica, nego kod dečaka.

KAKO SE MANIFESTUJU NEUROBLASTOMI?

U najvećem broju slučajeva, tumori se nalaze u trbušnoj duplji i potiču od nadbubrežnih žlezda, mada se mogu naći i u drugim tkivima i organima. U velikom broju slučajeva ne postoje nikakvi simptomi i nalaz je potpuno slučajan.

Moguća je pojava simptoma poput nadutosti trbuha, bolova, proliva, opstipacije, pa i crevne opstrukcije. Često se u anamnezi navode prekomerno zamaranje, malaksalost i bolovi u kostima, a roditelji kod deteta mogu da napipaju masu unutar trbuha.

Ultrazvuk trbuha, skener i nuklearna magnetna rezonanca se rutinski koriste prilikom postavljanja dijagnoze - Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vrlo često prisutni su slab rast i razvoj, gubitak apetitita, mršavljenje, neobjašnjive groznice.

Svako drugo dete u vreme postavljanja dijagnoze ima metastaze, najčešće na plućima, a veliki broj ovih tumora može da luči pojedine produkte koji daju čitav niz različitih simptoma.

Dijagnoza neuroblastoma se postavlja na osnovu standardne laboratorijske, hematološke i biohemijske obrade (kompletna krvna slika sa sedimentacijom, ispitivanje jetre, bubrežni testovi, analiza stolice i urina) i određivanja tumorskih markera.

Svako drugo dete u vreme postavljanja dijagnoze ima metastaze, najčešće na plućima - Foto: Univeristy of Iowa/Soll Laboratory

Ultrazvuk trbuha, skener i nuklearna magnetna rezonanca se rutinski koriste prilikom postavljanja dijagnoze.

Definitivna dijagnoza se postavlja samo na osnovu histopatološkog nalaza uzorka dobijenog u toku, ili nakon operativnog lečenja.

Prognoza ove maligne bolesti zavisi od mesta nastanka tumora, uzrasta u vreme dijagnoze, stadijuma bolesti, citogenetskih abnormalnosti i udruženih urođenih oštećenja-malformacija.

(Telegraf.rs/Simptomi.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jankovic milka

    29. septembar 2018 | 23:23

    Pocivaj u Raju Mali andjele saucesce roditeljima

  • Nankovic milka

    29. septembar 2018 | 23:25

    Pocivaj u taju Mali andjele. Saucesce roditeljima

  • ZUM

    30. septembar 2018 | 10:00

    Saučešće porodici, a malenom andjelu nek je laka zemlja i put u raj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA